Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jáchym Topol

Osjetljiv čovjek

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Mirna Stehlíková Đurasek
  • 12/2021.
  • 392 str., meki uvez
  • ISBN 9789535204381
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Sredovječni glumac Moor putuje sa suprugom Sonjom i dvojicom sinova, izvodeći svoje predstave na različitim kazališnim festivalima diljem Europe. Nakon što su na jednom takvom festivalu u Engleskoj doživjeli otvorenu netrpeljivost prema strancima, Moor se nakon desetljeća putovanja odlučuje s obitelji vratiti u Češku. No ne odvija se sve prema planu. Spletom nepredviđenih okolnosti Moorova se obitelj zatekne usred kaosa ukrajinsko-ruskog sukoba, da bi se naposljetku ipak uspjela skrasiti u rodnom kraju na obali rijeke Sázave, jugoistočno od Praga.

No ondje se Moor suočava s novim teškoćama nakon što biva optužen za ubojstvo svog tasta. Bježeći i skrivajući se od policije sa svojom dvojicom sinova, Moor se potom susreće s cijelim nizom živopisnih likova s društvene margine. Od lihvara i preprodavača ukradenih automobila do pijanaca, beskućnika i prostitutki. A njihove će se sudbine na neočekivan i začudan način ukrstiti u završnici koja uključuje vjenčanje, javnu kuću, policiju, pa čak i jedan ruski tenk.

Razigran i pitoreskan roman nagrađivanog češkog pisca Jáchyma Topola "Osjetljiv čovjek" pun je grotesknih i crnohumornih epizoda. Prožete su živahnim i duhovitim dijalozima likova s ruba društva koji tragaju za smislom postojanja. Ali i svojim identitetom.

Ovaj dugoiščekivan roman „najmlađeg klasika češke književnosti“ odražava duhovno stanje suvremenog europskog društva. Bavi se, uz univerzalne teme poput ljubavi, smrti i vjere, i onim aktualnim političkim poput izbjegličke krize, ruske prijetnje i uspona nacionalističkog populizma.

Jáchym Topol (1962., Prag) češki je pisac, pjesnik, glazbenik i novinar. Potpisnik je Povelje 77, inicijative za poštivanje ljudskih i građanskih prava u ondašnjoj Čehoslovačkoj. Kao predstavnik češkog undergrounda, do 1989. objavljuje u samizdatu. Objavio je dvije knjige poezije "Volim te do ludila" (Miluju tě k zbláznění, 1991.) i "U utorak eto rata" (V úterý bude válka, 1992.). Nakon poezije se okreće prozi, i to novelom "Izlet do kolodvorske aule" (Výlet k nádražní hale, 1994.). Zatim zbirkom priča "Zlatn"a glava" (Zlatá hlava, 2005.) te romanima "Sestra" (Sestra, 1994.), "Anđeo" (Anděl, 1995.), Noćni posao" (Noční práce, 2001.) i "Grgljati katran" (Kloktat dehet, 2005.).

Godine 2007. objavljuje zbirku priča i dramskih tekstova "Supermarket sovjetskih heroja" (Supermarket sovětských hrdinů). Njegov roman "Hladnom zemljom" (Chladnou zemí, 2009.) preveden je na brojne jezike, a engleski prijevod romana dobitnik je nagrade PEN-a za prijevodnu književnost. Za zadnji roman, "Osjetljivi čovjek" (Citlivý člověk, 2017.), Topolu je dodijeljeno najvažnije češko kulturno priznanje, Državna nagrada za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –