Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladimir Lončarević

Krist u hrvatskom pjesništvu : Od Jurja Šižgorića do naših dana : Antologija duhovne poezije

  • Nakladnik: Verbum
  • 10/2007.
  • 815 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532351118
  • Cijena: 230.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Antologija duhovne poezije «Krist u hrvatskom pjesništvu - od Jurja Šižgorića do naših dana», obuhvaća razdoblje od 15. stoljeća pa sve do naših dana. Riječ je o prvom izboru iz hrvatskoga pjesništva kristovske tematike.

Priređivač knjige je dr. sc. Vladimir Lončarević, predavač kolegija s područja graničnih tema književnosti i religije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Izbor (815 stranica) obuhvaća oko tri stotine pjesnika. Uz predgovor i potrebna objašnjenja, izbor je popraćen kratkom životopisnom bilješkom o svakom pjesniku.

«Čovjek pred Kristom i Krist pred čovjekom - pjesništvo je to motivski neobično bogato i sadržajno u rasponu od eksplicitnog zaziva Krista i refleksije o Njemu do diskretnih intimističkih doživljaja Krista, posebno čestih u suvremenom poetskom govoru. No kako god bio poetski izražen, tematski je to korpus svakako nezaobilazan ne samo zbog svog kolikosnog udjela u hrvatskome pjesništvu nego i zbog činjenice da hrvatska duhovnost do danas počiva i izgrađuje se na matrici kršćanske duhovnosti, koja dakako u svojim bitima proizlazi iz osobe Isusa Krista i njegove uloge u svjetskoj, nacionalnoj i osobnoj čovjekovoj povijesti.

Valja imati na umu da ni ova antologija, poput većine, nije samo izbor najboljega od dobrog pjesništva, već je njezina uloga višestruka. Uz želju da se njome predstavi ponajbolje naše pjesništvo kristovskoga nadahnuća, ona ima zadaću predstaviti i pojedine pjesnike u toj osobitoj protegi njihova pjesništva - osobnom odnosu prema Isusu Kristu». (Iz predgovora: Vladimir Lončarević)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –