Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladimir Lončarević

Književnost i hrvatski katolički pokret (1900. - 1945.) : teorijske i programske odrednice, književna politika i organizacijska struktura

  • Nakladnik: Alfa
  • 12/2005.
  • 514 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9531686270
  • Cijena: 200.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Autor se usredotočuje na segment hrvatske književnosti nadahnut kršćanskim svjetonazorom i duhovnošću u razdoblju od 1900. godine, kada je ta tema prvi put podvrgnuta raspravi u katoličkoj javnosti prilikom Prvog hrvatskog katoličkog sastanka u Zagrebu, do 1945., kada je katolička književna formacija ideologijskim zahvatom ugušena. U tom smislu, autor iznosi temeljne činjenice o razlozima nastanka hrvatske katoličke književnosti, elementima njena programa, značajke koje je čine samosvojnom u odnosu na druge književne formacije te njene razvojne etape, s posebnim osvrtom na časopis "Hrvatska Prosvjeta", koji je prepoznat kao reprezentant spomenutih književnih nastojanja i dostignuća.

Knjiga predstavlja autorovu disertaciju, knjigu prijeko potrebnu, jer se prvi put na jednomu mjestu mogu naći i podati o glavnim akterima toga razdoblja, njihova književna, idejna i duhovna razmatranja, te djelo u određenoj mjeri predstavlja povijesni pregled kulturološke povijesti spomenuta razdoblja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –