Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Francois Fejtö

Bog, čovjek i njegov đavao : Razmatranje o zlu i povijesni tijek

  • Nakladnik: Alfa
  • Prijevod: (ex Ivana Šojat-Kuči)
  • 10/2007.
  • 264 str., meki uvez
  • ISBN 9789531688871
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Vlastita razmišljanja dovela su me do zaključka - priznajem, ne pretjerano izvornoga - da đavao ne postoji kao osoba, da nije lik suprotan i suprotstavljen Bogu, nego da „postoji" kao metafora, kao mit, kao imaginarni žrtveni jarac koji preuzima pogreške koje čovjek ne može ili ne želi priznati. Njegova personifikacija - koja predstavlja mračnu stranu čovjekova srca - poslužila je kako bi se Boga oslobodilo od svakoga zla koje možemo uočiti u svijetu što ga je on stvorio.

Ðavao „postoji" i kao tehnika koju je osmislila Crkva nakon raskida s judaizmom: sotoniziranje neprijatelja omogućuje nam da opravdamo mržnju koju prema njemu osjećamo, nasilje koje mu želimo nanijeti. Ta tehnika proširila se izvan granica njezine primjene u vjerskim institucijama pa je postala dio prakse suvremenih suprotstavljenih ideologija.

Humanističke znanosti iznijele su činjenicu daje sklonost zlu potencijalno prisutna u svim ljudima: đavao i njegov pakao nalaze se u svakome od nas. Ne tvrdi li i sama Biblija da je Bog stvorio slobodnog čovjeka? A sloboda za sobom vuče posljedicu da smo odgovorni za sva svoja djela. Do sada su ljudi već uspjeli dokazati da su kadri stvoriti pakao na zemlji. Još im preostaje dokazati da su u stanju stvoriti i raj.

Treba, dakle, upravo u ljudskoj duši tragati za prirodom i korijenima zla da bismo shvatili kako se i zašto u čovjeku rada ideja ili poticaj da svojem bližnjem čini zlo a ne dobro. Kakvo je podrijetlo sukoba koji suprotstavljaju osobe, obitelji, skupine ili nacije?" (Francois Fejtö)

***

Francois Fejtö rođen je 1909. u Mađarskoj. Često je bio zatvaran pa je 1938. prebjegao u Francusku. Blizak Mounieru i reviji "Esprit", postat će prijatelj Malrauxov, Morinov, Camusev... Godine 1949. razotkrio je staljinistički proces protiv Lászla Rajka u Mađarskoj, zatim je 1956. zajedno sa Sartreom prosvjedovao protiv sovjetske intervencije koja je ugušila ustanak u Budimpešti...

Autor je brojnih knjiga, među ostalima, "Histoire des democraties populaires" (tri toma, 1952., 1969. i 1991.), "Requiem pour un empire defunt" (1988.) i "Le Passager du siecle" (1999.). Godine 1960. objavio je heretički esej "Bog i njegov Židov" u kojem je najavio da će se pozabaviti intrigantnim likom - đavla, Sotone, čovjekova i Božjeg napasnika.

Četrdeset godina poslije, u knjizi "Bog, čovjek i njegov đavao", taj povjesničar promišlja o nedokučivu i izazovnom liku zla, odnosno Zloga. Kakav je odnos Sotone prema Bogu? Kako su se prema tom pitanju postavljale Crkve, vlasti i ideologije? Ispitujući prošlost i sadašnjost, teologiju i filozofiju u povijesti, Fejto smješta čovjeka nasuprot svim svojim neizvjesnostima i odgovornostima. Pred ljudskom tragedijom, tvrdi, dolikuje biti lucidan i nadati se protiv svake nade. To je otprilike sadržaj Fejtöve knjige razmatranja o zlu i tijeku povijesti.

Fejtö ispituje pojavu đavla u Židova, kršćana (Isus, sv. Pavao, Origen, Erazmo, Luther, Voltaire, Machiavelli, De Maistre, Robespierre) te u sklopu 19. i 20. stoljeća (u razdoblju ratova i totalitarističkih sustava, različitih nacionalizama i još uvijek prisutnog rasizma).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –