Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Filip David

San o ljubavi i smrti

  • Nakladnik: Fraktura
  • 03/2008.
  • 192 str.,
  • ISBN 9789532660470
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"San o ljubavi i smrti", novi roman Filipa Davida, magična je knjiga, diptih sastavljen od "Kratkog romana o ljubavi" i "Kratkog romana o umiranju".

"Kratak roman o ljubavi" govori o mladome židovskom učenjaku Jakovu kojega u snovima opčinjava djevojka, njegova savršena druga polovica, te on tragajući za njom kroz svjetove živih i mrtvih, prolazi krajolicima istočne Europe, družeći se s ljudima i demonima, da bi se na koncu sjedinio s njom u tajanstvenom obredu posmrtnog vjenčanja.

"Kratak roman o umiranju" prati čudesnu i čudnovatu sudbinu autista Erika Vajsa rođenog 31. listopada 1933., koji biva zatvoren u nacističku ustanovu za proučavanje paranormalnih fenomena, nakon rata završava u ludnici i naposljetku 1993. na metaforičnom i stvarnom brodu luđaka.

U oba kratka romana zrcale se i prepleću religijsko, mistično, onostrano, filozofsko i povijesno iskustvo, a fantastično i realno prožimaju se na sasvim nov način. Magijska snaga Davidovih rečenica, istodobno jednostavnih i natopljenih erudicijom, s mnogo simbolike govori o najvećim pitanjima čovjekova postojanja, ljubavi i smrti.

Romanom "San o ljubavi i smrti" Filip David daje čitatelju jednu od najljepših književnih poslastica u kojoj je na malo stranica i bez velikih riječi ostvario još jedan antologijski roman.

Pročitaj poglavlje!

***

Filip David rođen je 1940. u Kragujevcu. Diplomirao na Filološkom fakultetu i na Akademiji za pozorište, film, radio i TV, smjer dramaturgija. Književnik, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd, smijenjen 1992.
Jedan od osnivača Nezavisnih pisaca, udruge osnovane 1989. u Sarajevu, koja je okupljala najznačajnije pisce iz svih dijelova bivše Jugoslavije, osnivač Beogradskog kruga (1990.), udruge nezavisnih intelektualaca, Foruma pisaca i član međunarodne književne asocijacije "Grupa 99", osnovane na Međunarodnom sajmu knjiga u Fran­kfurtu. Napisao je više televizijskih drama i filmskih scenarija.

Objavio tri knjige pripovijedaka: "Bunar u tam­noj šumi", 2Zapisi o stvarnom i nestvarnom", "Princ vatre"; romane "Hodočasnici neba i zemlje", "San o ljubavi i smrti"; knjige eseja "Fragmenti iz mračnih vremena", "Jesmo li čudovišta", "Svetovi u haosu". S Mirkom Kovačem objavio "Knjigu pisama 1992-1995".

Dobitnik je mnogih nagrada za prozu; između ostalih nagrade "Mladost", "Milan Rakić", BIGZ-ove i Prosvetine nagradu za najbolju knjigu godine, Andrićeve nagrade. Knjige su mu prevedene na više jezika, a pripovijetke se nalaze u dvadesetak antologija.

Kao dramaturg, suscenarist ili scenarist radio na fil­movima: "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije", "Ko to tamo peva", "Bure baruta" (nagrada kritike u Veneciji, nagrada "Feliks" za najbolji europski film godine), "Poseban tretman" (nagrada u Cannesu), "Paviljon 6", "San zimske noći" (Grand prix filmskog festivala u San Sebastianu), "Optimisti" (Grand prix u Ženevi) i dr.

Redovni je profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –