Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

100 najljepših trgova svijeta : Putovanje kroz pet kontinenata

  • Nakladnik: Veble commerce
  • Urednik: Svjetlana Veble, Danijela Žitković
  • 05/2008.
  • 20b str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532510539
  • Cijena: 38.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Veličanstvene fontane i kipovi kao i šarene tržnice pune obilja mame turiste u srca slavnih gradova. Trgovi su središta vreve velikih gradova, koja funkcioniraju kao sastajališta trgovaca i turista, ljubavnika i prijatelja, oni tvore užurbano središte velikih gradova: slavni trgovi u srcu grada. Raznolika su sastajališta svojih građana, turističke znamenitosti, zadnje postaje hodočašća, muzeji na otvorenome ili obični sajamski trgovi gdje trgovci mogu prodavati svoju robu. Turističke su atrakcije, odredišta gorljivih hodočasnika, muzeji na otvorenome i prometna sajmišna mjesta puna tradicionalne ili egzotične robe.

Kroz povijest sajamski trg igra važnu ulogu u starim europskim gradovima. Tu su se okupljali trgovci. Burze, pokrivene tržnice, gradske vijećnice, crkve i katedrale građene su na trgovima. Stari je grad rastao oko trga na kojemu je bio sajam ili tržnica. Bogati trgovci sagradili su kuće za stanovanje i kuće za trgovanje do gradske vijećnice.

Ova je tradicija izgradnje grada tipična za Europu. Drugi se dijelovi svijeta ne mogu natjecati s kulturno važnim sajamskim trgovima Europe. Sjeverna Amerika ima samo nekoliko trgova izgrađenih u tome stilu, i to zahvaljujući europskim doseljenicima. U sjevernoj Africi trg ima ulogu središnjega mjesta trgovanja i diktira način života u gradu.

Sajamski trgovi turističke su znamenitosti jer su postali okupljališta građana, uglavnom zahvaljujući kavanama, restoranima, čajanama i muzejima koji stvaraju dojam o tome kakav je grad bio prije i o tome kakav je život danas.


Mnogi od stotinu trgova koji se u ovoj knjizi istražuju srca su suvremenih gradova. Ali drugi, ništa manje zadivljujući, nijeme su scenografije i arhitektonski spomenici prošlim vremenima što zadivljuju turiste iz cijeloga svijeta, lako su mnogi ovi trgovi mnogo pretrpjeli u političkim ustancima i u prirodnim katastrofama, od toga su doba primili novi život i namjenu i vratili se u svoj raniji sjaj. Kafići i barovi, restorani i muzeji služe lokalnomu stanovništvu kao sastajališta, i posjetiteljima kao turističke atrakcije. Gradski trgovi nude samo kratak pogled na urbani život u ranijim vremenima kao i objašnjenje o tome kako je nastao jedinstveni duh koji danas oživljava određeni grad.

Stotina jedinstvenih trgova što se ovdje opisuje rezultat su lijepe arhitekture, bogate povijesti i ponosnog građanstva, od 'Piazze del Campo' u Sieni preko zagrebačkog Trga bana Jelačića i dubrovačke Place, do Gradske vijećnice u Rigi i 'Place des Vosges' u Parizu. Tu su i urbana središta i na drugim kontinentima: Djemaa el-Fna u Marakešu, iranski Imamov trg, 'Plazu de la Catedral' u Havani i mnoga druga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –