Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Roni Jay

10 najvažnijih stvari za vaše dijete

  • Nakladnik: Veble commerce
  • Prijevod: Marija Pavkov
  • 10/2011.
  • 184 str., meki uvez
  • ISBN 9789532511161
  • Cijena: 15.13 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Često se kaže da je najznačajnija stvar koju možete učiniti za svoju djecu da ih volite.

Naravno da je. Smatram da volite svoju djecu i da vam nije potrebna knjiga koja će vam reći kako da ih volite. Međutim, što god netko rekao, ljubav nije dovoljna. Dakle, što još nedostaje?

Činimo milijun stvari za našu djecu, učimo ih kako hodati, brinemo o čistoj odjeći, pružamo im osjećaj sigurnosti, slušamo peti put njihove priče o tome kako su zabili gol koji im je donio pobjedu u nogometnoj utakmici.

Ali ni jedan roditelj nema vremena da bi učinio sve što želi (a ne bi ni bilo dobro za našu djecu da imamo dovoljno vremena). To se događa još češće ako imate više djece, zahtijevan posao ili ste samostalni djelatnik. I kako tada odlučiti što obavezno morate učiniti, a što možete preskočiti? Osim ako ne želite živjeti sa stalnim osjećajem grižnje savjesti, straha ili nervoze, zaista ima smisla da provedete vrijeme razmišljajući o tome koje će stvari imati najveći utjecaj na vaše dijete.

Razmislimo čemu težite. Želite da vaša djeca uživaju u djetinjstvu, da odrastu u zdrave, pouzdane i uspješne odrasle osobe koje će biti sretne i koje će sve oko sebe također učiniti sretnima. Kada prepoznate svoje želje, vaš um se može fo-kusirati - ali kako suziti izbor želja samo do "moram učiniti" prioriteta? Kako znate što je zaista, ali zaista važno?

Provela sam mnogo godina promatrajući s fascinacijom mnogobrojnu djecu kako odrastaju. Da ne spominjem i vlastitu djecu - imam troje djece i troje unučadi u čije sam živote aktivno uključena. Duboka fascinacija oko toga što roditelji čine i koje učinke to ima na njihovu vlastitu djecu, dovelo me do toga da priupitam mnogobrojne odrasle ljude o njihovom djetinjstvu. I kada sve informacije stavite na jednu hrpu, počinje vam biti poprilično jasno koje roditeljske metode odgoja imaju najveće značenje.

Suzila sam stvarne bitne stvari na deset širokih načela. To su stvari koje trebate savladati kako biste svoju djecu pripremili za najbolji mogući život. Naravno da ih i bez ove knjige možete izvesti na pravi put - svi smo mi različiti. Ali često, moram vas upozoriti, učinit ćete poneku pogrešku. Svi mi to činimo. Shvatit ćete da ste nešto krivo napravili te ćete pokušati ispraviti pogrešku i to će biti sasvim u redu. Naposljetku, vaša djeca ne trebaju savršene roditelje (koliko bi to samo bilo bolno?).

Ono što vaša djeca trebaju su roditelji koji djecu stavljaju na prvo mjesto. I ako čitate ovu knjigu, pretpostavljam da su vaša djeca prva na vašoj listi prioriteta. To je dobro jer je to istovjetna karakteristika dobrih roditelja koje poznajem.

U ovoj se knjizi nalazi puno važnih stvari koje će biti važne za vašu djecu. Ali ne paničarite. Sigurna sam da većinu toga već činite - činjenica da ste odabrali ovu knjigu govori o tome da svojoj ulozi roditelja pristupate ozbiljno i to je veliki plus. Pretpostavimo da ste ljudsko biće koje griješi i da postoje neke važne stvari o kojima sigurno niste razmišljali.

Težimo tome da imamo određena načela koja smatramo važnima (a to često ima veze s time što je utjecalo na nase osobno djetinjstvo) i ona druga o kojima zapravo ni ne razmišljamo. Ova će vam knjiga pomoći da prepoznate te raskorake kako biste se posvetili svim važnim stvarima koje biste mogli činiti za svoju djecu.

( iz uvoda Roni Jay )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –