Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirko Mirković

Što može pisac na ovoj velikoj pozornici luđaka?

  • Nakladnik: Durieux
  • 09/2008.
  • 382 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531882859
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
“Što može pisac na ovoj velikoj pozornici luđaka?” po prvi puta donosi eseje, članke i javne intervencije Mirka Mirkovića objedinjene u jednoj knjizi, dokumentirajući profil i teme jednog angažiranog književnika i intelektualca koji se kroz sva dramatična vremena 20. stoljeća hrabro i lično javljao za riječ braneći slobodu mišljenja i otvorenu javnu raspravu.

Sabrani, njegovi tekstovi ilustriraju što može biti moralna pozicija jednog hrvatskog književnika i europskog intelektualca. Ujedno su velika kronologija koja priziva u pamćenje mnoge bitke koje su se u Hrvatskoj za Mirkovićevog života vodile za slobodu i dostojanstvo pisane riječi, od Krležinih vremena do ‘Feral Tribunea’.

***

Mirko Mirković (1913.) radio je kao urednik u listu Vjesnik i Jugoslavenskom leksikografskom zavodu. U drugom svjetskom ratu preživio je deportaciju u Njemačku a u doba Titove Jugoslavije bio je politički kažnjenik na Golom otoku. Veliki ugled stekao je kao dugogodišnji predsjednik Komiteta za pisce u zatvoru hrvatskog PEN-a. Živi u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –