Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sonja Gašperov

Cyber ZOO

  • Nakladnik: Algoritam
  • 11/2008.
  • 116 str., meki uvez
  • ISBN 9789532207552
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka kratkih priča Sonje Gašperov "Cyber ZOO" po stupnju svoje zaigranosti i provokativnosti teško da ima pandana u domaćoj književnosti: ove euforične priče ozbiljno propituju položaj i dosege ljudske vrste, antropocentričnost svijeta i deklarativno odbacuju, a onda im se i sam svijet opasno zaljulja – realnost i komunikaciju s Drugim nalaze u cyber sferi! I još se svemu tome vesele i lijepe uskličnike i ushite gdje god stignu! I još dobar dio ove knjige stavljaju na mrežu (cyberzoo.blog.hr) gdje će rasti i bogatiti se! Da, to je cyber-punk, nego šta!

Knjigu, naravno, otvara “Prolog”, pismo dragom Bogu i pokoja priča koja se može shvatiti i kao manifest.
 
Drugi dio “Brlog”, u kojemu pripovjedač šeće između prvog i trećeg lica, a ponekad se ta lica i pomiješaju u svojevrsnoj shizofreniji ili radikalnom otuđenju, čine priče o autoričinu alter-egu Divoti. Divotino sazrijevanje pratimo od djetinjstva do teških teoloških i teleoloških tema, usput se stalno spotičući o odnos čovjeka prema ne-ljudskim životinjama na najrazličitije načine, uključujući pri tom i zoofiliju i, hm… – humanofiliju.

Treći dio “Blog” pak dobar dio rješenja egzistencijalnih kriza nalazi na webu koji čini otvoren prozor (da ne kažem windows) u neki novi svijet. Potrebno je samo zakoračiti…

Na pismo Sonje Gašperov, osim likovne umjetnosti, kojom se profesionalno i pedagoški bavi, i e-tehnologija, vrlo očito su utjecali strip, crtići, možda i kazalište lutaka… mnoge silnice koje su pomiješane s njezinim zanosom i umijećem ove priče dovele do pobjede na natječaju “Prozak” koji organiziraju Algoritam i novina za kulturu Vijenac.

Besplatna priča!

***

Sonja Gašperov rođena u Splitu 1982. 2006. diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi  prof. Nine Ivančić .  Članica je HULU-a.

Prve karikature kao nagrađene radove objavljuje joj "Slobodna Dalmacija" u teenagerskom podlistku "Cool". Dolaskom na akademiju započinje ozbiljniji rad na slikarstvu/ilustraciji/stripu. Pokušava ujediniti ta tri naizgled odvojena segmenta umjetnosti. 2003. godine izlaže stripove na natječaju "Zločin i Kazna" na grupnoj izložbi Crtani Romani Šou u Centru Kaptol.

Objavljivala je i objavljuje tekstove i stripove u raznim novinama i časopisima za kulturu kao što su Vijenac, Zarez, Slobodna Dalmacija, RE - riječki časopis za kulturu, Q magazin, Hrvatski velikani, Komikaze.

Sonjin blog!

Završila sam Školu likovnih umjetnosti u Splitu 2001. 2006. diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Nine Ivančić. Članica sam HULU-a. Živim u Splitu i radim kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Objavljivala sam i objavljujem tekstove i stripove u raznim novinama i časopisima za kulturu kao što su Vijenac, Zarez, Slobodna Dalmacija, RE - riječki časopis za kulturu, Q magazin, Hrvatski velikani, Komikaze.

Osobne stranice:

sonjecka.blog.

cyberzoo.blog.


© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –