Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Patrick Collinson

Reformacija : povijest

  • Nakladnik: Alfa
  • Prijevod: Marija Mrčela
  • 11/2008.
  • 281 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532970487
  • Cijena: 9.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Vjerske reformacije 16. stoljeća bile su kolijevka moderne zapadne uljudbe duboko preoblikovavši identitet europskih nacionalnih država koje su nastajale u to vrijeme.

U knjizi “Reformacija” jedan od najistaknutijih povjesničara toga razdoblja, Patrick Collins, kraljevski profesor na Sveučilištu Cambridge i član Britanske akademije, daje jezgrovit, ali temeljit pregled žestoke ekumenske revolucije kasnoga srednjovjekovlja i renesanse.

Dok razmatra zbirni učinak na uljudbu tako raznolikih čimbenika, poput humanističke filozofije Erazmove i utjecaja tiska te Svetog pisma na narodnim jezicima ili dok definira razlike između evangeličkih (luteranskih) i reformiranih (kalvinističkih) vjera, Collison jasno predočuje kako su bitke za ljudske živote često započinjale bitkama za ljudske duše.

Collinson također istražuje međusoban utjecaj duhovnih i svjetovnih pitanja na širenje vjerske reforme u svaki kutak Europe te pokazuje kako je katolička protureformacija primjenjivala prisilu, ali i institucionalnu reformu, ne bi li zadržala eklezijastički nadzor nad kršćanskim svijetom.

Knjiga “Reformacija” predstavlja jedan od danas najboljih dostupnih uvoda u ovo poglavlje vjerske i političke povijesti izuzetna značenja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –