Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladislav Vančura

Marketa Lazarová

  • Nakladnik: Naklada MD
  • Prijevod: Dubravka Dorotić Sesar
  • 11/2008.
  • 183 str., meki uvez
  • ISBN 9789532171167
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman "Marketa Lazarová" objavljen 1931. odmah je postao bestseler u Češkoj. Inspiriran je istinitom srednjovjekovnom pričom o viteškim precima Vančurine obitelji. U centru radnje je Marketa Lazarová uhvaćena u privatni rat između Vančurinih predaka, njezinog oca i kraljevske vojske. Godine 1967. roman je uspješno adaptiran za film u režiji Františeka Vláčila. Sam Vladislav Vančura, jedan od najvažnijih čeških autora dvadesetog stoljeća, osim književnosti aktivno se bavio filmskom režijom, pisanjem drama i scenarija.

Radnja Vančurina romana smještena je u srednjovjekovnu Češku, a njezinu okosnicu čine dvije ljubavne priče na pozadini sukoba između Kozlíkova i Lazarova razbojničkoga klana te kraljeva nastojanja da iskorijeni hajduštvo. Prva se romansa razbuktava između Lazarove kćeri Markéte, koju je otac obećao Bogu, i Kozlíkova sina Mikuláša nakon što ju je ovaj oteo, a druga između divlje Kozlíkove kćeri Alexandre i anemičnoga njemačkoga plemića Kristiána, kojega je zarobila družina njezina oca te time i isprovocirala kralja da na razbojnike pošalje oružnike.

U romanu se redaju krvavi sukobi, umorstva i izljevi strasti, a na kraju većinu protagonista čeka nasilna smrt. Mikuláš završava na vješalima, Kristián ludi i gine od Alexandrine ruke, a ona nakon toga počini samoubojstvo. Preživljava samo Markéta, sve vrijeme mučena uvjerenjem da je smrtno zgriješila, ali nemoćna da prevlada snagu ljubavi. Na kraju sama odgaja svojega i Mikuláševa te Alexandrina i Kristiánova sina.

Vladislav Vančura nedvojbeno je jedan od najvažnijih čeških pisaca, a "Markéta Lazarová" općenito se smatra njegovih vrhunskim ostvarenjem. U obradi glavne teme romana - neukrotive ljubavi i punine života - autor se koristi elementima pustolovnoga i povijesnoga romana kako bi naglasio životnu snagu svojih junaka te njihovu sposobnost da djeluju odlučno bez obzira na posljedice. Time kao da ih suprotstavlja slabu modernomu čovjeku, pa u "Markéti Lazarovoj" mnogi zato i vide Vančurinu kritiku malograđanskoga životnoga stila Prve republike te njegovu polemiku s onodobnom književnošću. (Petar Vuković)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –