Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miroslav Šicel

Povijest hrvatske književnosti XX. stoljeća : Knjiga V. - Razdoblje sintetičkog realizma : (1928.-1941.) :

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 09/2009.
  • 232 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533030975
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Smrću A. G. Matoša i objavljivanjem Wiesnerove antologije Hrvatska mlada lirika (1914), u kojoj ponajviše sudjeluju još posljednji "discipulusi" Matoševi - završava razdoblje moderne. Nakon relativno kraćeg predaha u stvaralaštvu već tijekom 1916. na literarnu scenu glasno i uspješno stupa nova generacija: Miroslav Krleža, Tin Ujević, Ulderiko Donadini, Antun Branko Šimić.

U povijestima književnosti to novo razdoblje, po već ustaljenoj književnoj periodizaciji, koje otvaraju spomenuti pisci, često se proteže kao cjelina, sve do početka Drugoga svjetskog rata, i obilježava povijesno-političkim, a ne literarnim pojmom: književnost između dva rata.

No, ovaj period nije jedinstven ni cjelovit po svojim stilskim obilježjima: prvu fazu toga razdoblja, istaknutu kao vrijeme avagardnih eksperimenata, traženja ekspresionističkih poetoloških izraza, zatvara smrt najistaknutijih naših ekspresionista Donadinija i A. B. Šimića, kao i Krležino ograđivanje od vlastitih ekspresionističkih početaka.

Druga je pak faza obilježena snažnim prodorom socijalne tematike i vraćanjem stilskim obilježjima realističkog iskaza.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –