Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miroslav Šicel

Hrvatski književni retrovizor

  • Nakladnik: Alfa
  • 02/2011.
  • 368 str., meki uvez
  • ISBN 9789532972771
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Akademik Miroslav Šicel u svojoj novoj knjizi donosi petnaest eseja što ih je objavio kao pogovore i predgovore tijekom posljednjih tridesetak godina u raznim izdanjima djela hrvatskih pisaca i u antologijama. Naš poznati povjesničar književnosti, stručnjak za noviju hrvatsku književnost, u ovoj prigodi, što u prikazima pojedinih hrvatskih književnika i njihovih djela, što u sintetskim esejima, nastoji pogledom unatrag, pogledom u retrovizor, iznova pročitati i protumačiti pojedine književne pojave i pojedina književna djela hrvatskih pisaca.

U njegovu se retrovizoru nalaze August Šenoa, Josip Eugen Tomić, Ante Kovačić, August Harambašić, Ksaver Šandor Gjalski, Antun Gustav Matoš, Ivo Vojnović, Miroslav Krleža i Šime Vučetić. U sintetskim esejima Šicelova je pozornost usmjerena na programske spise hrvatskoga narodnog preporoda, putopise u razdoblju ilirizma, hrvatsku kratku priču i hrvatski književni esej 20.stoljeća (riječ je o predgovorima uz antologijski izbor priča i eseja).

Šicelov "Hrvatski književni retrovizor" vrstan je prinos proučavanju novije hrvatske književnosti i još jedan od njegovih pouzdanih vodiča kroz labirinte hrvatske literature 19. i 20. stoljeća. Izbor od petnaest članaka i eseja objavljivanih kao predgovori i pogovori tijekom posljednjih tridesetak godina u raznim izdanjima djela hrvatskih pisaca, kao i antologijama, donose se u ovoj knjizi neizmijenjeni.

Samo dva eseja: "Zlatarovo zlato" iz knjige A. Šenoa: Zlatarovo zlato (1973) i "Diogenes" iz istoimene knjige (1994) spojeni su u jednu cjelinu. Godina prvog pojavljivanja predgovora i pogovora pojedinog od prezentiranih eseja označena je na kraju svakog članka, kako bi se jasnije uočila razvojna putanja autorova bavljenja književnom kritikom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –