Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Edward J. Larson

Evolucija : Kratka povijest

  • Nakladnik: Alfa
  • Prijevod: Mirjana Valent
  • 06/2010.
  • 406 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532972375
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Dobitnik Pulitzerove nagrade za povijest 1998. za knjigu "Summer for the Gods: The Scopes Trail and America's Continuing Debate Over Science and Religion" Edward J. Larson u knjizi "Evolucija" donosi uzbudljivu povijest znanstvene teorije o evoluciji.

Nižu se portreti znamenitih znanstvenika, prirodoslovaca i evolucionista Cuviera, Lamarcka, Darwina, Wallacea, Haeckela, Galtona, Huxleyja, Mendela, Morgana, Fishera, Dobžanskoga, Watsona i Cricka, W. D. Hamiltona, E. O. Wilsona i mnogih drugih.

Povijest moderne evolucijske znanosti ne počinje s Darwinom, pa čak ni s biologijom. Njezine početke zapravo označuju prijelomni trenutci koji nastaju  u geologiji i paleontologiji zadnjih desetljeća 18. stoljeća. Darwin je prihvatio evolucijsko stajalište o postanku živih bića, smatrajući se i geologom i biologom, upotrijebivši naziv širega značenja, „prirodoslovac".

Darwinova je teorija potresla znanost i društvo: cijelo se stoljeće znanstvenici nisu uspjeli složiti oko toga kako teče evolucija. Tek je 1930-ih znanstvena zajednica počela pronalaziti odgovor na to pitanje kada je, na temelju boljega razumijevanja genetike, nastala suvremena neodarvinistička sinteza. Međutim, znanstvenici još uvijek raspravljaju o pojedinostima evolucijske teorije, a nema ni slaganja oko toga razvijaju li se vrste, a posebno je li čovjek stvoren isključivo prirodnim procesima iz nekih drugih oblika života.

Ulozi su golemi: malo je toga tako duboko utjecalo na nas kao ideje o našem postanku. Početak svake rasprave o organskom podrijetlu jest razumijevanje razvitka suvremene teorije evolucije. To je iznimna priča o otkrivanju samoga sebe koja oblikuje mišljenje  o tome što znači biti čovjek. A daleko je još od završetka.

Larson sugerira kako ćemo nastaviti učiti o podrijetlu organskoga svijeta - i o sebi - tako dugo dok budemo otvoreni novim znanstvenim idejama. Riječju, pred nama je osobita, neobična i nadasve uzbudljiva knjiga. Tiče se nas samih i našega podrijetla.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –