Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Carlos Fuentes

Sve sretne obitelji

  • Nakladnik: Alfa
  • Prijevod: Željka Lovrenčić
  • 03/2010.
  • 401 str.,
  • ISBN 9789532971774
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Sve sretne obitelji zbirka" je pripovijedaka u kojima Fuentes opisuje život u suvremenom Meksiku. I u njoj se, već tradicionalno, ovaj vrsni književnik bavi svojom omiljenom temom - svojom zemljom. Na sličan način kao i u romanu "Najprozračniji kraj" u kojemu opisuje društveni život glavnoga grada - od načina života buržoazije, zatim malobrojni aristokracije do onoga proletarijata, tako i u ovome djelu donosi realno, iako ponekad parodirano svjedočanstvo.

Sve su pripovijetke međusobno povezane jer se u njima opisuju obitelji u kojima je jedan njihov član na neki način nanio štetu drugima, a zatim se pokajao. Zapravo, svatko nanosi štetu drugima i samome sebi. Neke su pripovijesti humoristične, ali većina je tragična.

Svaka završava pjesmom u kojoj se još jednom pod sjeća na Meksiko koji se nerado gleda. Tu su djeca koja prose na ulici, bolesna siročad, silovane kćeri, oštri suparnici na poslu i u ljubavi, trgovci drogom, bande koje harače po velikim američkim gradovima nakon što su napustile prašume Srednje Amerike.

Knjiga "Sve sretne obitelji" zapravo je pripovjedna polifonija sukobljenih klasa u suvremenome Meksiku, ali i šire, u svijetu. U njoj sin diplomata koji je dugo živio izvan svoje zemlje na svoj već poznati, sjajan i simboličan način pronalazi ključ za rješavanje problema našega vremena, ne samo u Meksiku već i izvan njega.

Samo je Carlos Fuentes mogao napisati ovakvo magično štivo posvećeno rodnoj zemlji.


***

Meksički pisac Carlos Fuentes (Panama, 1928.). koji je završio pravo na Meksičkome nacionalnom autonomnom sveučilištu (UNAM), jedan je od stupova latinsko-američkog 'booma'. Njegovi prvi romani "Najprozračniji kraj", 1959. i "Smrt Artemija Cruza", 1962. pretvorili su se u glavne odrednice hispanoameričke književnosti XX. stoljeća. Među njegovim djelima ističu se i: "Terra Nostra", 1975., "Cristobal Nonato", 1987., "Godine s Laurom Diaz", 1999., "Sve sretne obitelji", 2006. ...

Dobitnik je mnogih značajnih nagrada: Nagrada Rómulo Gallcgos (1977.), Meksička nacionalna nagrada za književnost (1984.), Nagrada Cervantes (1992.) i Nagrada princ od Asturiasa za književnost (1994.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –