Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ksenija Grozdanić

Nova sam u školi

  • Nakladnik: Alfa
  • 06/2010.
  • 157 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532972405
  • Cijena: 12.74 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roditelji dvanaestogodišnjakinje Pamele Šajn moraju seliti iz jednoga grada u drugi. U novoj sredini Pamela ulazi u novo razredno okružje, u 6. razred, koji je dočekuje mrko i odbojno. Jedina prijateljica, Martina, pruža joj podršku i djevojčica postupno stječe njeno povjerenje.

Štoviše, djeluje i motivirajuće na buđenje i stvaranje atmosfere u toj sredini a osobito pak uspijeva zadobiti povjerenje šutljivog dječaka Andreja, vrsnog nogometaša. Kad na kraju romana Andrej - nakon prvotnog šoka zbog moguće selidbe obitelji u daleku, prekomorsku sredinu - doživljava sretne trenutke, siguran je da iza toga stoji spretna i dovitljiva njegova prijateljica Pamela.

Roman je strukturiran kao niz pisama koje djevojčica piše svojoj najdražoj prijateljici Ivani, od koje se morala rastati u prijašnjoj sredini. No zadani okvir romana pismima autorica naveliko razmiče jer se ta djevojčičina pisma pretvaraju u dnevnik, a ujedno epistolarni ispovjedni, intimni karakter odabranoga žanra prerasta u narativnu strukturu.

"Nova sam u školi" Ksenije Grozdanić vrijedan je roman o djevojčici u osjetljivoj dobi odrastanja, koje je samo po sebi teško za dijete. Roman, međutim, zahvaća i dodatne probleme koji nastaju dolaskom djeteta u novu sredinu u kojoj se ono teško snalazi, jer su roditelji u današnje vrijeme iz ekonomskih razloga često prisiljeni seliti.

Zašto je ovo djelo vrijedno?

Zdravo, aktivno i otvoreno suočavanje djevojčice s novonastalom situacijom poticajno je za mlade čitatelje, a obiteljska podrška koju u tome ima može biti poučna i za druge roditelje.

Drugim riječima, ovaj roman ugrađuje u čitatelja sliku obitelji koja prevladava svoje teškoće jer se oslanja o temeljne životne vrijednosti.

Ilustrirala: Ivana Guljašević.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –