Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Per Olov Enquist

Posjet kraljeva liječnika

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Željka Černok
  • 12/2005.
  • 326, tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9537052788
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Povijesni roman "Posjet kraljeva liječnika" najbolji je roman najpoznatijeg i najvažnijeg živućeg suvremenog švedskog pisaca Per Olova Enquista. Radnja ovoga romana smještena je na danski kraljevski dvor koncem osamnaestog stoljeća, vrijeme je to prosvijećenih apsolutističkih vladara, vrijeme velikih i iskonskih promjena u svijesti ljudi. Na dansko je prijestolje zasjeo Christiana VII., mladi šizofren ični kralj, a njegova nevjesta, samouvjerena Caroline Mathilde duboko je nesretna svojom ulogom na dvoru prepunom spletki i intriga. Stvari se dramatično mijenjaju dolaskom njemačkog doktora, osobna kraljeva liječnika prosvjetitelja Johanna Friedricha Struenseea.

Kraljev savjetnik dr. Struensee, predstavnik je naprednih snaga, znanstvenik koji vjeruje u moć razuma i u ljude, zadobivši apsolutno povjerenje mladoga kralja počinje provoditi najopsežnije reforme svoga vremena. Istodobno započinje i vruća, erotična, istinska ljubavna veza između njega i princeze Caroline Mathilde. Međutim reakcionarne snage predvođene bivšim savjetnikom Guldbergom i kraljevom maćehom koriste ljubav savjetnika i kraljice kako bi ih uklonili s dvora...

Per Olov Enquist u "Posjet kraljeva liječnika" oživljava i rekonstruira vrijeme i likove i jednu od najvećih ljubavnih priča svih vremena. Enquistov roman preveden je na sve važnije svjetske jezike i dobitnik je najvažnije švedske književne nagrade Nagrade Augustus.


Per Olov Enquist, rođen je u Hjoggböleu, u Švedskoj 1934. godine. Studirao je književnost na Sveučilištu u Uppsali. Dugi niz godina radio je kao kazališni i književni kritičar za najznačajnije švedske dnevne novine. Od početka šezdesetih redovito objavljuje romane, pripovijetke i dramske tekstove, te ide u red najznačajnijih suvremenih švedskih autora. Među mnogobrojnim djelima izdvajaju se romani «Knjižnica kapetana Nema», «Pali anđeo», «Sekundant», «Odlazak glazbenika», «Posjet kraljeva liječnika», te najnoviji «Knjiga o Blanche i Marie».

Dobitnik je niza švedskih i međunarodnih nagrada i priznanja među kojima se izdvajaju Nordijska književna nagrada za roman “Legionari” 1969.; Nagrada Flaiano (2002.), Nagrada Superflaiano za najbolji europski roman (2002.), Nagrada Mondelo (2002.), Nagrada Nelly-Sachs (2003.) i Nagrada Augustus za roman “Posjet kraljeva liječnika”.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –