Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dalibor Cikojević

Virtuozi, muze i striptiz : Roman u sedam slika s promenadom (+ CD)

  • Nakladnik: Leykam international
  • 10/2010.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789537534479
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Vješto balansirajući između fikcije i dokumentirane povijesne zbilje, ovaj roman na virtuozan način spaja šest priča iz života ljudi čije je sudbine odredila i usmjerila glazba.

U središtu autorove pažnje su kompleksni odnosi umjetnika i njihovih muza, a pored istinitih epizoda iz života velikana glazbe Ludwiga van Beethovena i Franza Liszta, naročito je interesantna vrlo intimna ispovijest Zdenke P., posljednje supruge hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula.

Ove ljubavne priče vremenski udaljenih virtuoza do intimne boli, do krika trbuhozbornika razotkrivaju očaranost i zatočenost duha podložnom Erosu. Na taj način autor promišlja povijesnu i emocionalnu kontekstualnost razotkrivajući moć umjetnosti kao mjesta čežnje, propituje on pri tome smisao ikonografije muzeja sjećanja, ali i prostore u kojima likovi pronalaze sigurnost i ispunjenje.

U ovom putovanju u tajnu glazbe spisateljski talent Dalibora Cikojevića prepoznaje se u tome da on ne istresa ljubavne riječi i fraze već prolazi cijelim svojim bićem kroz emociju svojih likova. On piše iznutra, iz suštine glazbe - o glazbi i strasti. Glazba kojom zrače rečenice prelazi dimenzije beskraja. Samo zbog toga, piše Cikojević, bio sam siguran da život nije tek prolazni, nestvarni san.

U ovom nesvakidašnjem romanu saznat ćete ponešto i o striptizu, a čudnovata promenada odvest će vas na putovanje kroz vrijeme od 6. stoljeća prije Nove ere pa sve do današnjih dana. Kada na posljednjoj stranici knjige završe sve priče i prestanu riječi, sve ono neiskazano i nedorečeno možete čuti i osjetiti u glazbi na CD-u koji se nalazi na koricama romana.

U autorovoj izvedbi možete poslušati skladbe o kojima se govori u romanu i tako doživjeti novu dimenziju pročitanog teksta.

***

Dalibor Cikojević rođen je 1965. u Zadvarju kod Omiša. Nakon srednje umjetničke škole u Splitu koju je završio u razredu Jelke Bakašun, glazbeno obrazovanje nastavio je na Universität für Musik u Beču gdje je magistrirao kod prof. Aleksandra Jennera, a kasnije diplomirao i na pedagoškom odsjeku iste ustanove.

Dalibor Cikojević pijanist je koji solistički redovito nastupa i surađuje s renomiranim domaćim i stranim orkestrima i komornim sastavima. Naročito se istaknuo izvedbama hrvatskih skladatelja, a za izniman umjetnički doprinos nagrađen je i strukovnom nagradom "Milka Trnina". Dobitnik je diskografske nagrade "Porin" za najbolji nosač zvuka klasične glazbe 2008. na kojem je interpretirao 3. klavirski koncert Borisa Papandopula.

Dugi niz godina radio je u Austriji kao nastavnik klavira, a zatim i kao predavač na bečkom sveučilištu. Sada je izvanredni profesor na klavirskom odsjeku te prodekan za međunarodnu suradnju Muzičke akademije u Zagrebu.

Romanom "Virtuozi, muze i striptiz" Dalibor Cikojević zaokružuje svoju glazbenu trilogiju koju još sačinjavaju "Ostavština posljednjeg skladatelja" (2003.) i "Violina" (2006.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –