Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Neda Miranda Blažević-Krietzman

Vezuvska vrata

  • Nakladnik: Fraktura
  • 07/2011.
  • 172 str.,
  • ISBN 9789532662528
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Već na samome početku, u citatima ponad pjesama ili pak kao njihovi izravni anti/junaci (Pound, Claudel, Raškaj) javljaju se umjetnici koji su oduvijek - i ne svojom voljom - hodili onim najopasnijim putevima na tankoj, paučinastoj niti između "ludila" i genijalnosti, dok se autorica izravno angažira na strani njihove ljudske i umjetničke genijalnosti, a proizvodnju ludila pripisuje općoj percepciji i načinu funkcioniranja njihove neposredne životne okoline i njezina psihoepistemološkoga polja.

Bilo kako bilo, zar biti umjetnikom ne znači i upravo to - vidjeti stvari nekako drukčije, iz kuta i iza vrata svakodnevne, rutinirane percepcije - biti, dakle, "za njih" uvijek pomalo "uza/lud"?

Ispred kojih vrata treba čekati prostore vlastite, bar umjetničke slobode, svatko, naučio nas je Kafka, treba otkriti sam - Neda Miranda Blažević-Krietzman možda zna gdje su ključevi njezinih vrata i poziva i nas da naučimo gdje da pronađemo ona svoja.

Delimir Rešicki 

Neda Miranda Blažević-Krietzman rođena je u Gračacu u Hrvatskoj. Odrasla je u Zagrebu. Studij komparativne književnosti i sociologije završila je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Radila je kao urednica u Obrazovnome programu na Radio Zagrebu od 1981. do 1989. Prvu zbirku pjesama "Zebra preko St.Ruka" objavila je u izdanju Matice hrvatske 1976. Slikarstvom se počinje aktivno baviti 1981. Likovno se usavršavala u Zapadnome Berlinu u Künstlerhaus Betha­nienu. Fotografijom se počinje aktivno baviti 1999.

Od 1991. do 2007. živjela je u Minneapolisu u SAD-u, gdje je na Sveučilištu St. Catherine u St. Paulu bila profesorica komparativne književnosti i interdisciplinarnih studija. Od 2007. živi i radi u San Diegu u Kaliforniji te u Zagrebu. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja. Pjesme, eseje i pripovijetke objavila je u mnogim hrvatskim, njemačkim, francuskim, talijanskim i američkim časopisima i antologijama. Izložbe slika, fotografija, skulptura i instalacija održala je u Zagrebu, Hvaru, Berlinu, Minneapolisu, St. Paulu, Winoni, Elk Riveru, New Yorku i San Diegu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Vezuvska vrata - Neda Miranda Blažević –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –