Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Lukić

Kazalište u svom okruženju : Knjiga 2. Kazališna intermedijalnost i interkulturalnost

  • Nakladnik: Leykam international
  • 09/2011.
  • 264 str., meki uvez
  • ISBN 9789537534707
  • Cijena: 26.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
„Kazalište u svom okruženju, knjiga 2. : Kazališna intermedijalnost i interkulturalnost “ zamišljen je kao teatrološko djelo, udžbenik, koje tematski obuhvaća 3 područja – poglavlja knjige:

1. kazalište i mediji, gdje se razmatra odnos kazalište i drugih medija, ali i reprezentiranje kazališta kroz različite medije.
2. kazalište i globalizacija, poglavlje koje razmatra pitanja interkulturalnosti i intrakulturalnosti kazališta i njegov položaj u suvremenom globaliziranom svijetu.
3. kazalište i teorije , poglavlje koje pregledno daje nove pristupe i nove pravce teatroloških proučavanja.

Svako od navedenih poglavlja daje kratak povijesni pregled problema u europskom i vaneuropskim kazališnim iskustvima, kronologiju istraživanja, najrelevantnije zaključke i saznanja, kao i izdvojene hrvatske primjere. Svako poglavlje zaključuje posebna „Studija slučaja“ vezana uz razmatrane teme, kao i „Pitanja za razmišljanje“ vezana uz poglavlja, te na kraju svakoga poglevlja „Preporučena literatura“ vezana uz obrađene teme u tom poglavlju.

Svako od navedenih poglavlja daje kratak povijesni pregled problema u europskom i vaneuropskim kazališnim iskustvima, kao i hrvatske primjere, sadržavat će i konkretna razmatranja reprezentativnih primjera.

Knjiga nastoji razmotriti odnose kazališta u navedenim situacijama i okruženjima, i pokazati ovisnosti kazališta i njegovih okruženja, međudjelovanja u kojima se razumijevanje kazališta događa uvijek u kontekstu i procesu.

Istraživanje je dugoročno i interdisciplinarno. Obuhvaća područja povijesti drame i kazališta, sociologije kazališta, kulturalnih studija, medijskih studija, teorije kazališta i kazališne publicistike.

Knjiga je namijenjena studentima kazališta, kazališnim profesionalcima, novinarima, zainteresiranim ljubiteljima kazališne umjetnosti, ali i najširem krugu čitatelja zainteresiranih za kazališnu umjetnost.

Darko Lukić redoviti je profesor u trajnom zvanju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Predaje i na doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je i na Karl-Franzens-Universität Graz, Austria, te gostovao i surađivao na brojnim sveučilištima u inozemstvu (Velika Britanija, SAD, Italija, Španjolska, Brazil, Argentina, Bugarska, Rumunjska, Poljska). Objavio je niz teorijskih knjiga u području teatrologije, kao i znanstvene tekstove, te sudjelovao na mnogim međunarodnim teatrološkim konferencijama i seminarima. Objavljuje i prozu, dramske tekstove, te prevodi s engleskog i španjolskog jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –