Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Zorić

Etnografije hrvatskih misionara

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2011.
  • 311str. , meki uvez
  • ISBN 9789531509336
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga studija Damira Zorića ispunjava veliku prazninu u korpusu tekstova hrvatske etnologije koja radu i sudbinama hrvatskih misionara nije posvećivala dovoljno pažnje. A riječ je o višestruko zanimljivoj temi koja među ostalim obuhvaća i niz misionarskih izvješća, prvih hrvatskih kulturoloških prinosa o nepoznatim afričkim i indijskim narodima i kulturama, o njihovim vjerskim, antropološkim, etnografskim i jezičnim osobitostima.

Premda su autorove studije posvećene ponajprije etnološkomu segmentu misionarskih misija, autor upoznaje čitatelje i s motivacijom odlazaka u misije, s odnosom misonarske, europske i kršćanske kulture prema domorodačkoj kulturi u vjerskom i ideološkom kontekstu.

Nadahnuti kršćanskim humanizmom, hrvatski su misonari ostavili iza sebe ne samo tragove o vlastitoj ljudskoj veličini i altruizmu, nego i brojne, povijesno vrijedne prinose u etnologiji, lingvistici, kartografiji, botanici, školstvu, graditeljstvu, medicini i humanitarnoj skrbi.      

***

Damir Zorić
rođen je 1. siječnja 1960. u Grudama u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu i srednjoškolsko obrazovanje dovršio je u Zagrebu. Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu diplomirao je studije etnologije i povijesti, a potom postigao i magisterij te doktorat na istom Fakultetu, gdje je i radio od 1986. do 1991. godine, baveći se etnološkom kartografijom, istraživanjima tradicijskih oblika nadgrobnika, ukopišta te etnologijskim prinosima naših misionara i njihovim doprinosima općoj i nacionalnoj etnologiji.

Objavio je više stručnih članaka i rasprava te knjigu o hrvatskome misionaru, isusovcu Ferdinandu Konšćaku i njegovim istraživanjima u meksičkoj Donjoj Kaliforniji sredinom 18. stoljeća. Prvo izdanje te knjige, priređeno na temelju doktorske disertacije „Misionar i kulture drugih“. Etnologijska istraživanja Ferdinanda Konšćaka (1703-1759) u Donjoj Kaliforniji, objavili su u Sarajevu 2000. Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Sarajeva te sarajevski ogranak Matice hrvatske. Drugo, dopunjeno izdanje objavio je Nakladni zavod Matice Hrvatske u Zagrebu 2002. pod naslovom „Ferdinand Konšćak, misionar i istraživač“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –