Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marijo Glavaš

GrAD

  • Nakladnik: Algoritam
  • 03/2012.
  • 120 str., meki uvez
  • ISBN 9789533165400
  • Cijena: 9.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Najbolje ime za tvoju zbirku je Gradski duhovi, ali to je već otrcano i prečesto, a opet ne obuhvaća sve tvoje ludorije", otprilike sam rekao Mariju Glavašu, i u tom času shvatio da naslov koji je on predložio GrAD, u sebi već sadrži sve to, samo šifrirano, i još ponešto od njegovih autorskih ludorija. Naime, u naslovu GrAD čuči povezan verzalom i jedan "gad" što bi se moglo shvatiti kao fonetizirano englesko god, Bog. Osim toga, naslov lijepo pokazuje Glavaševu strast za ludičkim i eksperimentalnim, što već dugo tako ozbiljno i zrelo konceptulizirano, da ne bude povod samo sebi, nismo sreli u domaćoj poeziji.

Od "prevratničkih" Glavaševih poetsko-poetičkih ideja mora se istaknuti i lomljenje zadnje riječi u stihu bez crtice, tako da se recepcija trza i intenzivira, a bogami i smisao obogaćuje.

Od četiri ciklusa zbirke, zadnja tri, GrAD, Rekonstrukcija (s)ličnosti i Bonus Tracks osim naslova imaju i podnaslove, uredno upisane u zagrade, ali napisane VERZALOM, čime zbunjuje jer su podnaslovi istureni iz pozicije pojašnjavanja i kontekstualiziranja u onu vrištanja i pamfletiziranja. Kao da pokušavaju oteti kormilo kapetanu-naslovu, i voziti svojim kursom. No dok natezanje traje, poezija profitira, jer su u tom cik-cak plovu prouzročenom pobunom potlačenih čitatelju dani novi kompasi.

Prvi i najduži ciklus zbirke pak, tipično glavaševski (evo, prva zbirka a već se izborio za pridjev) unosi jednu drugu mudru zbrku: zove se Žene, a govori isključivo i jedino o muškarcima. Pri tom ga piše muško, na ironičan i topao i neprikriveno subjektivan - da ne kažemo ženski - način. Osim odlične poezije sa sobom (do)nosi sve te pomaknute ili izokrenute perspektive koje otvaraju i poeziju i čitatelja, a otvoreno se lako prožima i zanosi.

No, i da nema svih ovih duhovitih i strasnih igara i postavki, da je ova knjiga napisana u rtf formatu i u jednom retku, njezina bi izvrsnost bila očita svakome tko zna čitati, a ukoliko je opremljen za poetsku avanturu koja se proteže od osobne speleologije do alpinizma duha - tim bolje - "GrAD" Marija Glavaša je prava knjiga za njega.

K. Lokotar


**Za kvalitetu ove knjige jamči nagrada "Na vrh jezika", organizirana u suradnji Algoritma i Zareza, i žirija u sastavu Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –