Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dušan Mlacović

Plemstvo i otok : Pad i uspon Rapskoga plemstva

  • Nakladnik: Leykam international
  • 08/2012.
  • 382 str., meki uvez
  • ISBN 9789537534912
  • Cijena: 26.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Srednjovjekovno rapsko plemstvo dio je korpusa plemstva srednjovjekovnih dalmatinskih gradova organiziranih u komune. Unatoč tome struktura vlasti u rapskoj komuni (te s time u vezi udio plemića u njoj) u jednom vrlo značajnom segmentu bila je drugačija od strukture vlasti dalmatinskih komuna, poznate iz standardnih prikaza srednjovjekovne povijesti dalmatinskih gradova.

Naime, rapsko plemstvo vlast na domaćem otoku u 14. stoljeću dijelilo je s pučanima. Veliko su komunalno vijeće na Rabu u to doba sačinjavale obje tadašnje glavne komunalne društvene grupacije, plemići i pučani, a ne isključivo plemići. Takvo se stanje doima neuobičajeno za komune proizašle iz antičkih dalmatinskih gradova (civitas). Kako Rab možemo svakako ubrojiti među njih, ta činjenica traži razjašnjenje. Što je rapskome plemstvu davalo imanenciju ako to nije bilo članstvo u Velikom vijeću, kao u Dubrovniku, Splitu, Zadru ili pak Trogiru?

Knjiga "Plemstvo i otok : Pad i uspon Rapskoga plemstva" pruža detaljan pregled historiografskih elemenata rapske, jadranske i mediteranske srednjovjekovne povijesti prijeko potrebnih za rješenje tog pitanja. Nastala je na osnovu autorovog dugogodišnjeg istraživanja obimne arhivske građe, pohranjene na Rabu te u brojnim domaćim i stranim institucijama.

U knjizi, priča o rapskome plemstvu u srednjem vijeku započinje u prvoj polovici 19. stoljeća, kada su plemići iz bivših mletačkih zemalja morali dokazivati svoje plemstvo novom suverenu, austrijskom caru. U činjenici da su vlast u Velikom vijeću nekada dijelili s pučanima, tadašnji su rapski plemići naišli na veliku prepreku u procesu dokazivanja vlastitog plemstva. Njihove poteškoće proizašle iz sveopćeg nerazumijevanja imanencije plemenitosti njihovih srednjovjekovnih predaka danas su sastavni dio rješenja tog zahtjevnog problema hrvatske srednjovjekovne povijesti.

***

Knjiga je bila prvi put izdana 2008., a iste godine knjiga je izašla i na slovenskom jeziku pod naslovom "Plemenitost in otok". Uz financijsku potporu Grada Raba, Agencije za knjigu Republike Slovenije te Znanstvenog instituta Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani i Ministarstva za znanost, obrazovanje i sport Republike Hrvatske knjiga je zbog velikog zanimanja 2012. objavljena na engleskom (The nobility and the island : The fall and rise of the Rab nobility), talijanskom jeziku (L'nobiltà e l'isola – caduta e ascesa della nobiltà di Arbe) a izdano je i 2. ponovljeno i izmjenjeno hrvatsko izdanje. Za sljedeću godinu predviđeno je izdanje na njemačkom jeziku.

***

Dušan Mlacović (Celje, 1966) predavač je srednjovjekovne povijesti Jugoistočne Evrope na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljana (Odelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani). Na istom odsjeku diplomirao je 1992. godine a doktorirao 2006. godine. Bavi se društvenom poviješću komuna na istočnom Jadranu u srednjem vijeku, posebice poviješću Raba, Kopra i Bara te položajem tamošnjih elita u društvu. Obitelj Mlacović rodom je sa otoka Raba.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –