Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Götz Aly

Hitlerova socijalna država

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Daniela Tkalec
  • 11/2012.
  • 504 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532664140
  • Cijena: 199.90 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Ovo nije samo još jedan u nepreglednoj količini znanstvenih i publicističkih radova posvećenih nacional­so­cijalizmu, Drugom svjetskom ratu i Holokaustu. Ono što Alyjevu knjigu izdvaja iz tog mnoštva jest to da se ne bavi općepoznatim političkim i socijalnim procesima, nacističkom represijom i vojnim operacijama, već jednim koliko zanemarenim toliko važnim aspektom nacističke i, uopće, svake vladavine.

Fiskalna, socijalna i financijska politika jedna je od najvažnijih poluga vlasti, značajna koliko i primjerice policija i propaganda. "Hitlerova socijalna država" analizira fiskalnu i proračunsku politiku nacional­socijalističkog režima. Ona dokumentirano raščlanjuje njegove fiskalne prihode koji su počivali na klasičnim porezima, ali i na besprimjernoj pljački europskih Židova i čitave okupirane Europe.

Podjednaka pozornost posvećena je i proračunskim rashodima, odnosno redistribuciji opljačkanog bogatstva kojim je režim kupovao socijalni mir i životni standard rasno i etnički podobnih podanika Trećeg Reicha. Nacizam nije počivao samo na laži i ubojstvu nego i na pljački. Iracionalni antisemitizam imao je i svoje "racionalno", ekonomsko naličje. Taj zločinački pothvat financiran je jednako zločinačkim metodama koje je, dakako, uobličio u privid fiskalnog legaliteta.

Iako se bavi jednim poraženim totalitarnim režimom, Hitlerova socijalna država začudno je aktualna u kontekstu ekonomske krize s kojom su suočene moderne demokracije, odnosno u kontekstu vječne potrage za ravnotežom između državnog intervencionizma i slobodnog tržišta. Iskustvo nacističke ekonomske politike ukazuje na krajnje ekonomske - i, dakako, moralne - konzekvencije neograničene državne financijske moći, fiskalne represije i socijalnog mira koji ne počiva na novostvorenoj vrijednosti nego na nasilnoj redistribuciji bogatstva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –