Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
William Dalrymple

Devet života : U potrazi za svetim u suvremenoj Indiji

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Saša Drach
  • 12/2012.
  • 322 str., meki uvez
  • ISBN 9789533035598
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
William Dalrymple u svojoj je knjizi sažeo dvadeset i pet godina istraživanja i pisanja o Indiji i njezinim  vjerskim tradicijama i sastavio neku vrstu indijskih Canterburyjskih priča koje nas upoznaju s ljudima i uvode duboko u svjetove za koje nam je teško pojmiti da uopće postoje.

Budistički svećenik latio se oružja kako bi se suprotstavio kineskoj invaziji na Tibet, da bi ostatak života proveo okajavajući počinjeno nasilje tako što tiska najbolje molitvene zastavice kakve se mogu naći u cijeloj Indiji. Džainska redovnica dovodi u kušnju vlastito umijeće izdizanja iznad ovozemaljskoga svijeta, dok joj najbolja prijateljica umire od gladi... Žena napušta srednjostalešku, sređenu obitelj u Calcutti i posao, da bi otkrila neočekivanu ljubav i životno ispunjenje u tantri, živeći u trošnoj kolibi punoj ljudskih kostiju i lubanja, na zemlji gdje spaljuju mrtve. Zatvorski čuvar iz Kerale dva mjeseca godišnje postaje plesač u hramovima gdje mu se klanjaju kao božanstvu, a krajem veljače ponovno se vraća poslu u zatvoru. Nepismeni pastir iz Rajasthana na životu održava drevni ep od četiri tisuće stihova, kojega zna napamet. Devadasi prostitutka, koju su kao djevojčicu protiv njezine volje inicirali u "svetu" prostituciju, obje svoje kćeri također uvede u isti posao.

U knjizi "Devet života : U potrazi za svetim u suvremenoj Indiji" Dalrymple uranja duboko u srce naroda koji je razapet između sve burnije moderne svakodnevice i održavanja kontinuiteta drevnih tradicija.

Sasvim nepoznate priče i doživljaji ispričani su vrlo jednostavno i objedinjeni u ovoj knjizi putopisa koja istražuje kako se tradicionalne forme vjerskog života južne Azije mijenjaju u vrtlogu brzih suvremenih promjena. Knjiga čitatelju prepušta konačne odgovore, no nudi, prije svega, sjajno napisane, literarne poante koje dižu ovu izvorno novinsku prozu na zavidnu književnu razinu.

***

Najbolji putopis koji je tiskan ove godine svakako je nova knjiga Williama Dalrymplea, Devet života. Taj skup sjajnih reportaža uspio je dočarati izvanredno bogat i složen duhovni svijet Indijskog potkontinenta i to uspješnom mješavinom klasičnih novinskih intervjua, bogatih pasaža kojima se objašnjava kontekst i dijelova usmene povijesne predaje.
Calia Brayfield, The Times, Books of the Year

Studija o ljudima Indije i njihovim uvjerenjima, autora Williama Dalrymplea, spada među vrhunske putopise... Knjiga ima politički naboj jači od mnogih novinskih članaka, a u isto vrijeme i sasvim mirno čitatelja približava pojedinim religioznim uvjerenjima. Kad je putopis
ovako dobar, onda zasjenjuje svaku fikciju jer nam strane ljude i krajeve približava opisujući ih s njihove intimne strane.
Ruaridh Nicoli, Observer

***

William Dalrymple
rođen je u Škotskoj 1965., a zvanje povjesničara stekao je na Sveučilištu u Cambridgeu. Već s dvadeset i dvije godine napisao je bestseler In Xanadu. Za niz svojih knjiga i radova je nagrađivan, redovito surađuje kao kritičar, pisac i putopisac za New York Review of Books, Guardian, New Statesman, New Yorker i Time, a radio je i više putopisnih emisija i serija za BBC, baveći se prije svega kulturom, religijama, poviješću, ali i svakodnevicom Indije, Pakistana, Afganistana i Srednjeg istoka. Nakon više dugih boravaka u Indiji, odlučio se ondje i nastaniti. Objavio je osam knjiga. Živi na imanju u blizini New Delhija, sa suprugom i troje djece. S dijelom ljudi o kojima je pisao u knjizi "Devet života", plesačima, pripovjedačima i glazbenicima, putovao je i nastupao po cijelom svijetu. Organizator je najvećega i najprestižnijega književnog festivala u Aziji koji se održava u siječnju u Jaipuru.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –