Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lada Čale Feldman Ana Tomljenović

Uvod u feminističku književnu kritiku

  • Nakladnik: Leykam international
  • 12/2012.
  • 292 str., meki uvez
  • ISBN 9789537534974
  • Cijena: 19.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga svojim naslovom ukazuje na oprezni zahvat u transdisciplinarno polje feminističke teorije koje je teško svesti isključivo na izučavanje književnosti, premda se u tim okvirima nastojala zadržati. Pritom autorice riječ "kritika" razumijevaju u njezinom dvostrukom, književnoteorijskom i polemičkom smislu, prvenstveno kada su u pitanju oslonci na discipline koje se u feminističkoj kritici križaju.

U duhu biblioteke "Uvodi", kojoj je naum ponuditi kratke i dostupne priručnike iz ključnih humanističkih područja na hrvatskome jeziku, i ovaj prije svega predočuje i razjašnjava problemska čvorišta feminističke književne kritike, vodeći prije svega računa o raznim predrasudama koje se uz nju uvriježeno vežu. Utoliko ovo nije iscrpan prikaz svih feminističkih teorijskih škola, autorica i autora što su tijekom povijesti, ali osobito u posljednjim desetljećima 20. i prvom 21. stoljeća postali gotovo nezaobilaznim imenima ove diskusije.

Ovaj "Uvod" obraća se, dakako, povremeno, nekim sugovornicama i sugovornicima, u potrazi za ispomoći oko pojedinih fenomena, termina i pojmovnih prodora, ali je primarni vodič tijekom izlaganja bilo jasno, argumentirano, ako ne i donekle pristrano, zastupanje pristupa u feminističkom kritičkom tumačenju književnosti i srodnih joj umjetničkih fenomena (kazalište, film, likovna umjetnost, kao dodirna područja kojih su se autorice morale dotaknuti, no koja zasigurno zaslužuju zasebne preglede) kakav autorice osobno smatraju metodološki dosljednim.


Sadržaj

1. „Feministička kritika ne postoji"
2. Heteronomija pristupa
3. Kritika humanistike i društvenih znanosti
4. Povlaštena psihoanaliza
5. Neizbježna trijada
6. Književnost kao (patrijarhalna) institucija
7. Rod kulturnih obrazaca
8. Prikaz „Stvari" ili stvar prikaza? 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –