Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Katarina Luketić

Balkan : Od geografije do fantazije

  • Nakladnik: Algoritam
  • 04/2013.
  • 464 str., meki uvez
  • ISBN 9789533166186
  • Cijena: 23.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
“U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini danas ne postoji niti jedna znanstvena ili kulturna ustanova koja bi u nazivu imala Balkan kao područje interesa, što je rezultat prevladavajuće percepcije da Hrvatska nije na Balkanu, odnosno načelne neodređenosti oficijelnog bosanskog identiteta spram pripadnosti države Balkanu”, navodi Katarina Luketić u ovoj knjizi koja udara temelje potencijalnim studijima balkanizma, kao svojevrsnoj podvrsti orijentalizma.

U svakom slučaju za Hrvatsku je Balkan trauma, odatle i dolazi njegovo potiskivanje i ignoriranje. Ali svaka trauma je opruga, što se više potiskuje snažnije se vraća, svako potiskivanje čini je prisutnijom – premda nevidljivom – svako izbacivanje kroz prozor vraća je na vrata. Utoliko je knjiga "Balkan: Od geografije do fantazije" ne samo utemeljujuća za disciplinu balkanizma u Hrvatskoj, nego i potencijalno iscijeliteljska u suočavanju nacije s proizvedenom traumom.

Recept za razrješenje “balkanske traume” je jednostavan: identiteti su hibridni, treba ih kao takve i prihvatiti. Što budemo više memorije gomilali, a to je nemoguće izbjeći, kako osobne tako i nacionalne, bit će sve hibridniji. Dovoljno je da ih takvima prihvatimo, da prestanemo inzistirati na lažnim, etničkim i kojekakvim drugim “čistim identitetima”.

Budući da je prva sveobuhvatna studija balkanizma, ova knjiga donosi sažeti pregled discipline, povijesne resemantizacije pojma Balkan i njegovih izvedenica, da bi se koncentrirala na hrvatsku balkansku traumu vjerojatno najbolje sažetu u svojedobnom HDZ-ovu predizbornom sloganu “Tuđman, a ne Balkan”. U zaključnom poglavlju, neočekivano i potresno, Katarina Luketić pokazala je kamo su esencijalizacije i narativizacije, odreda na tragu demonizacije i pojednostavljivanja i banaliziranja Balkana i svega balkanskoga, između ostaloga, dovele, i kamo opet mogu voditi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –