Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Frances A. Yates

Okultna filozofija u elizabetinskom dobu

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Amir Riđanović
  • 11/2013.
  • 294 str., meki uvez
  • ISBN 9789532860795
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Dokle god je riječ o povijesti mišljenja, elizabetinsko doba još je u osnovi neobjašnjeno. S oba kraja ono je misteriozno, kako u pogledu svog podrijetla, tako i naslijeđa. Ne može se definirati kao preživjeli ostatak srednjega vijeka, ni odrediti pojmovima talijanske renesanse. Okultna filozofija u elizabetinskom dobu plod je višegodišnjih povijesnih istraživanja o mnogim znamenitim renesansnim likovima kao što su Ramon Llull, Henrik Kornelije Agripa, Pico della Mirandola, John Dee, Shakespeare i drugi.


Hermetičko-kabalistička jezgra renesansnog neoplatonizma i njegov utjecaj na renesansnu sliku čovjeka kao maga, predmet su istraživanja ove knjige. Oduševljenje “kršćanskom kabalom” i otkrića novih duhovnih dubina Svetoga pisma postupno, uz razne druge čimbenike, utiru put reformaciji.

***

Frances Amelia Yates (1899-1981) svjetski je poznata engleska povjesničarka i suradnica Instituta Warburg Sveučilišta u Londonu. "Okultna filozofija u elizabetinskom dobu", ali i drugi njezini radovi poput knjiga "Giordano Bruno i hermetička tradicija" i "Umijeće pamćenja", važni su nadasve po tome što je njima ova autorica potaknula interes za dotad potpuno zanemarene aspekte renesanse kao što su uloga i značenje hermetičke tradicije, alkemije i magije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –