Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Luis de Camoes

Luzitanci

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • Prijevod: Mirko Tomasović
  • 12/2013.
  • 481 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531509961
  • Cijena: 53.09 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Portugalska literatura XVI. stoljeća vjerno prati političko-nacionalnu parabolu, a skupa s tim na nju djeluje kao zaseban konstituens fenomen velikih oplovljavanja, također pomorskih otkrića, kolonijalnih zauzimanja. Usporedno s tim istražuje se i opjevava cjelokupna prošlost Luzitanaca, stvara dojam o nekoj njihovoj iznimnosti i neprispodobivosti s drugim narodima.

Camões je najbolji reprezentant XVI. stoljeća i zacijelo njegova središnja ličnost. Stvaranje mita o tom stoljeću zapravo je neraskidivo vezano s njim, a teško bi se moglo naći primjera da jedno djelo za neki narod ima toliko ne samo književno nego i narodonosno značenje koliko Luzijada ima za Portugalce.

Os Lusíadas“ životno je Camõesovo književno djelo i na stanovit način sinonim portugalske poezije, njezina „Božanstvena komedija“, pisac mu "portugalski Dante". Taj spjev (1102 oktave, točno 8816 stihova), najopćenitije govoreći, spoj je auktorove humanističke kulture, izdanak vergilijansko-kršćanske epike, životnih iskustava i povijesne faktografije, po čemu se od te epike radikalno razlikuje, te poglavito narodonosnih ideala stoljeća tzv. "Quinhentisma" (prema qinhentos - XVI. stoljeće). Ujedinjuje ne samo sve odrednice Camõesova stvarateljstva nego je i zrcalo svekolikih gibanja u onodobnoj portugalskoj literaturi.

Oslanjajući se na povjesnike i ljetopisce, Camões niže slike i zgode iz prošlosti svojeg naroda, inzistirajući na njegovoj vojnoj moći i nesprimjernoj odvažnosti, slaveći njegova otkrića "prekomorskih" zemalja. Pjesnik ne skriva ni tamne stranice nacionalne povijesti, krvave građanske ratove u srednjovjekovlju, izdaju pojedinih portugalskih zapovjednika primjerice.

Luís Vaz de Camões (1524-1580), najveći pisac portugalskog jezika, pripada "zlatnom stoljeću" portugalske književnosti.

Prepjevao i bilješke sastavio Mirko Tomasović.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –