Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stjepan Zimmermann

O biti spoznaje : Tri rasprave

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2013.
  • , meki uvez
  • ISBN 9789533410012
  • Cijena: 60.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"O biti istine" sadržava tri rasprave istaknutoga hrvatskog filozofa Stjepana Zimmermana. Rasprave su prvotno objavljene u različitim časopisima, a Dario Škarica ih ujedinjuje, ostavljajući ih u izvornom obliku. Tekst Zimmermannovih rasprava i opsežan priređivačev komentar o Zimmermannovom životu i djelu zasigurno su važan prilog istraživanju hrvatske filozofske baštine.

Zimmermann se u spisima objedinjenima u ovome izdanju posvećuje spoznajnom problemu, noetici, povezanoj s metafizikom. U prvome spisu, "Ontološko-noetički problem u evoluciji filozofije", posvećuje se problemu spoznaje i bitka od grčke filozofije do novovjekovne filozofije i kritičkom rješavanju ideološko-metafizičkog problema, kako ga on, kao protivnik ideologije i pobornik metafizike, naziva.

Drugi spis, "Spoznaja istine", tematizira dijalog između skeptika i dogmatika. U njemu Zimmermann izlaže argumente protiv skepticizma, a u prilog dogmatizmu. U trećem spisu, "Znanstvena vrijednost metafizičke spoznaje", obrazlaže Kantov odnos prema metafizici i suprotstavlja se Kantu, a brani skolastičku filozofiju i skolastičku metafiziku da bi dokazao, kako sam kaže, "znanstveni karakter metafizičke spoznaje".

Priredio i pogovor napisao: Dario Škarica

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –