Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dunja Fališevac

Slike starog Dubrovnika : Filološke i književnoantropološke studije

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 01/2014.
  • 338 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531509381
  • Cijena: 220.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga Dunje Fališevac "Slike staroga Dubrovnika" zbirka je književnopovijesnih studija o djelima dubrovačkih pisaca iz razdoblja renesanse i baroka. Prve tri studije istražuju stilske, žanrovske ili intertekstualne pojave u naših pisaca, sljedeće tri izrazito su antropološkog interesa, a ostalih šest posvećeno je Držićevu opusu.

Dunja Fališevac iskusna je proučavateljica starohrvatske književnosti koja odlično poznaje svoj primarni predmet (djela starih hrvatskih pisaca), a suvereno se snalazi i na područjima teorije književnosti i komparativnog studija relevantnima za proučavanje ranonovovjekovnih tradicija. Te vrline, koje su pozitivno obilježile njezine brojne starije publikacije, očituju se i u radovima prikupljenima u novoj knjizi, napose u skupini studija posvećenih tematskim longitudinalama, gdje se pažljivo, prema konkretnom povijesnom kontekstu, distingviraju pojave odabrane motivske sveze u više književnih djela. Pritom autorica aspekte književnih struktura koji dospijevaju u njezino vidno polje razmatra ne samo u njihovim unutartekstualnim odnosima nego i s obzirom na njihove izvantekstovne konotacije, napose na njihove ideološke implikacije.

Zoran Kravar

Ovu znanstvenu knjigu preporučuje pažnji stručne javnosti već i samo ime njezine autorice: od Dunje Fališevac navikli smo dobivati tematski i spoznajno inovativne, a metodološki čvrsto utemeljene studije o piscima i problemima starije hrvatske književnosti. Naše očekivanje neće ni ovaj put biti iznevjereno, jer kontinuitet je nesumnjiv: autorica je otišla korak dalje u izboru tema kojima će se baviti, pa je svojim istraživanjima pridodala antropološku dimenziju, ali je njezina filološka solidnost i argumentacijska uvjerljivost ostala ista kao i prije, te je spoznajni dobitak i ovoga puta nesumnjiv.

Pavao Pavličić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –