Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nataša Govedić ×

Tema • 26.02.2024.

Može li slikovnica biti esej?

U dubljem čitanju, pred nama je zapravo esej o zajedničkom svijetu, kao i zajedničkom užitku u svijetu, u kojem su nam najbliže životinjske vrste. Jer i mi sami ličimo na te životinje: možemo se prepoznati u njihovim oprezima, asertivnostima, umiljavanjima, otrovnim bodljama, zakopavanjima u pijesak.
Kritika • 09.02.2024.

Anda Bukvić Pažin i Marija Ott Franolić : Velika važnost malih priča

Knjiga 'Velika važnost malih priča: Zašto i kako čitati djeci' napisana je s toliko znanja i ljubavi prema raznim vrstama čitatelja, kao i s toliko jasnom agendom uspostavljanja relacijske odgovornosti prema čitanju s djecom i za djecu, da već u trenutku njenog objavljivanja znamo da ima potencijal transformirati zajednicu kojoj se obraća.
Kritika • 20.12.2023.

Roald Dahl : Charlie i veličanstveno stakleno dizalo

Roald Dahl zna koliko je letenje – pisanje, čitanje – neodoljivo i opasno. I kao da nas čitavim romanom pita: a vi? Biste li se vi usudili? Makli biste se od sigurnih uporišta? Je li za vas letenje ona sitna prašina koju Zvončica tako elegantno posipa po gostima Petra Pana – ili biste podnijeli i neke male turbulencije? Možda mi se najviše sviđa što knjiga nije ni na koji način pristojna. Zato što...