Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 14.10.2022.

Hrvatska se predstavlja na Frankfurtskom sajmu knjiga 2022.

Hrvatski nacionalni štand - Hala 4.0, štand broj F40

Nakon što dvije godine nije nastupala, Hrvatska se vraća na Frankfurtski sajam knjiga (19.-23. listopada 2022.), a ove se godine na nacionalnom štandu predstavlja izborom hrvatskih autora pisaca romana, poezije, eseja, publicistike te hrvatskih ilustratora. Nastup na sajmu u kojem sudjeluje 24 nakladnika s više od 160 naslova organizira Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske zakupilo je prostor, a nakladnici sami organiziraju svoje programe na štandu. 

Na zajedničkom nacionalnom štandu veličine 38 m2 (pozicija: Hala 4.0, štand broj F40) bit će predstavljena najvažnija izdanja hrvatskih nakladnika u proteklim godinama, kao i selekcija od deset beletrističkih i četiri publicistička naslova koje je na prijedloge Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca odabralo Vijeće za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija RH.

Lista odabranih knjiga

Odabrana su sljedeća beletristička djela:

te publicističke knjige: 


Tu je i izbor 15 ilustratora koji je već prije rađen za nažalost neodržan hrvatski nastup na Sajmu knjiga u Montpellieru, u kojem su zastupljeni: Vanda Čizmek, Ivana Glušević, Klasja Habjan, Vedran Klemens, Agata Lučić, Andreja Peterlik Huseinović, Ivana Pipal, Klara Rusan, Ivan Stanišić, Stipan Tadić, Hana Tintor, Vendi Vernić, Hana Vrca i Dominik Vuković.

Inozemni nakladnici, urednici i agenti na hrvatskom će štandu moći vidjeti i rezultate programa potpore prijevoda hrvatskih autora na strane jezike u izboru objavljenih knjiga u 2021. i 2022. godini. Uz to, na štandu će hrvatski nakladnici samostalno organizirati promocije nekoliko knjiga autora Luke Bekavca, Kašmira Huseinovića, Dalibora Markovića, Andree Petrlik, Mire Radalja, Igora Štiksa i drugih.

Program promocija na hrvatskom štandu

Srijeda, 19. listopada 2022.

14-15 h
- promocija engleskog prijevoda romana "Viljevo" ("August after Midnight") Luke Bekavca (u sklopu projekta Facing Insecurities in Contemporary Europe).
Govore: Luka Bekavac i Seid Serdarević, na engleskom jeziku.

15-16 h

Promocija izdanja Dječje knjige: "Božić velikih čuda", "Čuvar trešanja", "Povratak iz Zelenzemlje", "Mama koja grije Sunce", "Potraga za srećom", autora Mire Radalja i Andree Petrlik, te "Zimzeleni Žućo", autora Dragana Zlatovića i Terre Badaj.
Govore: Kašmir Huseinović i Andrea Petrlik.


Četvrtak, 20. listopada 2022.

12-13 h

Promocija slikovnica u izdanju Panda books: "Bao, o meni" autora Kašmira Huseinovića i Andree Petlik (hrvatsko-kinesko izdanje), "Ljeto", Cao Wenxuana (dobitnika Andersenove nagrade za književnost) i Yu Rong, "Dječak u šetnji", Peng Xuejun (jedna od najuglednijih i najutjecajnijih kineskih dječjih spisateljica) i Qu Lan.
Govore: Kašmir Huseinović i Andrea Petrlik.

13-14 h

Promocija engleskog prijevoda romana "W" Igora Štiksa (u sklopu projekta Facing Insecurities in Contemporary Europe).

Govore Igor Štiks i Seid Serdarević, na engleskom jeziku.

15-16 h

Promocija izdanja Kašmir prometa: "Čarobna Mia" (The Wishing Shelf Book Awards 2021 UK) i "Mia i duga", autorica Hilary Hawkes i Andree Petrlik, "Princ brojeva", iz serije najprevedeniji slikovnica o mišu Sivku, autora Kašmira Huseinovića i Andree Petrlik; promocija slikovnica autora Kašmira Huseinovića i Andree Petrlik iz serije 'Patak i Medo' – "Najbolji susjedi", "Nezgodne zgode", "Plivanje i druge nezgodne zgode".
Govore: Kašmir Huseinović i Andrea Petrlik.


Subota, 22. listopada 2022.

13-14 h

Hrvatska kulturna zajednica i Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu predstavljaju časopis "Riječ" i knjige "Trči! Ne čekaj me" Bojana Meandžije, "Pappel/Topola" Dalibora Markovića, "Teološka biografija Matije Vlačića Ilirika" Luke Ilića i "Vjeroispovijest i dijaspora".

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –