Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.09.2016.

Srijeda na Festivalu svjetske književnosti 2016.
Održava se
07.09.2016. u 11:30h

U programu Festivala svjetske književnosti u srijedu, 7. rujna na rasporedu su dva Dvostruka portreta na kojem sudjeluju Kateřina Tučková i Ivana Šojat te Giorgio Pressburger i Ivan Lovrenović.

U suradnji s HDP-om i PEN-om, a u organizaciji Tomice Bajsića, Festival će ugostiti svjetsko čitanje poezije pod nazivom Demokracija bez populizma.

Na tribini Razotkrivanje predstavit će se Karl-Markus Gauß jedan od najvećih suvremenih europskih esejista koji će predstaviti svoju putopisnu knjigu "U šumi prijestolnica" (Fraktura, 2016) u kojoj je "propješačio kulturnu povijest Europe" nudeći "jednostavno turistički vodič, no ipak sasvim poseban i neizmjerno vrijedan."

Okrugli stol održat će se na temu Svete knjige, sveti trag. U razgovoru sudjeluje četvoro židovskih, islamskih i kršćanskih tumača svijeta i teksta - Vladika Grigorije, Enes Karić, Frano Prcela i Fania Oz-Salzberger.

PROGRAM:

Planet Friedman Mlakić Josip
Popularne priče Lemaić Vesna
U carstvu sjena Pressburger Giorgio
Čefuri raus! Vojnović Goran
U šumi prijestolnica Gauß Karl-Markus
Boginje sa Žítkove Tučková Kateřina

11:30 - 12:30 Dvorana Müller kina Europa
Talijanski autori spašavaju svijet
Predavanje Benedette Centovalli


12:00 - 13:00 Velika dvorana kina Europa
Književna matineja za srednjoškolce
Josip Mlakić: Planet Friedman
Moderiraju učenici VII. gimnazije


17:00 - 18:00 Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Pisac i njegov čitatelj - Vesna Lemaić
Vodi Jagna Pogačnik


18:00 - 19:00 Dvorana Müller kina Europa
Dvostruki portret - Giorgio Pressburger i Ivan Lovrenović
Moderira Sanja Roić

Giorgio Pressburger (Budimpešta, 1937.) talijanski je pisac, kazališni i filmski redatelj te dramatičar. Svojim tekstovima surađivao je u svim važnijih talijanskim novinama. Za svoje dramske tekstove nagrađen je nagradama Pirandello i Flaiano. Od njegovih djela valja spomenuti "L’elefante verde" (2002.), "Loorologio di Monac"o (2003.) i "Sulla fede" (2004.). Uoči Festivala svjetske književnosti 2016. objavljena je njegova knjigu "U carstvu sjena" (Nel regno oscuro, 2012.).


18:00 - 19:30 Velika dvorana kina Europa
Filmska večer s Dušanom Šarotarom i Goranom Vojnovićem
Mario je gledao more zaljubljenim očima (Slovenija, 2014.); Čefuri raus! (Slovenija, 2013.)

Drugi dugometražni film Gorana Vojnovića ekranizacija je njegove vlastite hit-knjige koja je prodana u 17.000 primjeraka, dobila nagradu Prešernevog sklada, pretvorena u uspješnu kazališnu predstavu i objavljena u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Poljskoj, Češkoj i Švedskoj. Dodatnu popularnost knjizi je priskrbila slovenska policija koja je zaključila da ju knjiga vrijeđa te protiv Vojnovića pokrenula policijski postupak; on je odbačen na intervenciju ministrice unutrašnjih poslova koja se ispričala autoru i preporučila knjigu. Vojnović je na scenariju filma surađivao s legendarnim Abdulahom Sidranom ('Sjećaš li se Dolly Bell', 'Otac na službenom putu'), a u filmu gostuju dva popularna bosanska glumca: Emir Hadžihafizbegović i Mustafa Nadarević. Glazbu potpisuje Dubioza kolektiv.


19:00 - 20:00 Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Svjetsko čitanje poezije - Demokracija bez populizma
U suradnji s HDP-om i PEN-om

Sudjeluju: Shachar-Mario Mordechai, Tehila Hakimi iz Tel Aviva, Sibila Petlevski, Ana Brnardić, Ivan Šamija, Lidija Bajuk, Miroslav Kirin, Vanda Mikšić, Branko Čegec, Jasminka Domaš, Miroslav Mićanović, Sonja Manojlović, Lana Bojanić...


19:30 - 20:30 Dvorana Müller kina Europa
Tribina Razotkrivanje: Karl-Markus Gauß
Vodi Seid Serdarević

Karl-Markus Gauß rođen je u Salzburgu 1954., gdje i danas živi kao autor i izdavač časopisa Literatur und Kritik. Njegove su knjige prevedene na brojne jezike, a dobitnik je i mnogih nagrada poput Prix Charles Veillon, Georg-Dehio Preis, Mitteleuropa-Preis itd. Među knjigama koje je dosad objavio ističu se "Uništenje Srednje Europe" (1991.), "Europski abecedarij" (1997.), "Sa mnom, bez mene" (2002.) i druge. Knjiga "Europljani u izumiranju" dobila je Nagradu Albert Goldstein Austrijskog kulturnog foruma za promicanje suvremene austrijske književnosti u Hrvatskoj.

Na tribini će predstaviti svoju knjigu "U šumi prijestolnica" (Fraktura, 2016) u kojoj je "propješačio kulturnu povijest Europe" nudeći "jednostavno turistički vodič, no ipak sasvim poseban i neizmjerno vrijedan."


21:00 - 22:30 Velika dvorana kina Europa
Svete knjige, sveti trag
Vladika Grigorije, Enes Karić, Frano Prcela i Fania Oz-Salzberger
Moderira Vlaho Bogišić

Razgovor o svetom tragu potaknut je pretpostavkom o otpornosti knjižne objave svetih knjiga kao univerzalnog idejnog predteksta priče koju oblikuju naspram slabljenja odgovarajućeg enciklopedijskog postulata prosvijećenog, „dobrog“ svijeta kojem, nakon tek dva stoljeća „enciklopedije“, svjedočimo. U razgovoru sudjeluje četvoro židovskih, islamskih i kršćanskih tumača svijeta i teksta, upućenih u dubinu riječi i ponor njezinih gubitaka u prijevodu, dokazano upućenih u spoznajne alate, ali i odvažnih u vlastitim, kreativnim pomacima.


21:00 - 22:00 Dvorana Müller kina Europa
Dvostruki portret - Kateřina Tučková i Ivana Šojat
Moderira Mirela Holy

Kateřina Tučková (1980., Brno) pozornost publike i kritike privlači romanom Progonstvo Gerte Schnirch (2009.) inspiriranoj progonom Nijemaca iz Čehoslovačke neposredno nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Češkom poviješću nadahnut je i roman Boginje sa Žítkove (2012., Fraktura, 2016), najprodavanija knjiga u Češkoj 2012. godine, kojom je Kateřina Tučková osvojila nagrade Magnesia Litera, nagradu Josefa Škvoreckog i nagradu čitatelja Češka knjiga. Ova uspješnica prevedena je na ukrajinski, poljski, makedonski, rumunjski, njemački i druge jezike te se prema njoj snima film.


20:00 - 21:00 // Split // Gradska knjižnica Marka Marulića
Ugo Volli: Predavanje o Umbertu Ecu
Moderira: Srećko Jurišić
Prevoditeljica: Paula Jurišić

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –