Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goran Vojnović

Čefuri raus!

  • Nakladnik: Europapress holding
  • Nakladnik: Novi Liber
  • Prijevod: Jagna Pogačnik, Anita Peti-Stantić
  • 06/2009.
  • 161 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533001326
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Jedan od najvećih slovenskih književnih hitova svih vremena, zbog kojeg je autor završio na policiji, ali i dobio prestižnu književnu nagradu, istovremeno je smiješna i tužna priča koja tematizira život «čefura», doseljenika u Sloveniju.

Kroz glavni lik mladića, čiji su se roditelji doselili iz Bosne, roman u ležernom stilu i govornim jezikom problematizira pitanje identiteta 'drugih' i 'drukčijih' unutar većinske zajednice. Vojnović u središte pozornosti postavlja egzistencijalne probleme, kao i kulturološke različitosti, referirajući se i na kontekst nekadašnje zajedničke države.

Kao 'daleki rođak' Hanifa Kureishija i njegovog «Buddhe iz predgrada», Vojnovićev je roman slika svijeta promatranog iz manjinske optike, bez velikih pretenzija i iz perspektive mladog čovjeka, pri čemu 'čefuri' daleko nadmašuju lokalne, slovenske granice. Roman je pogovorom popratio Boris Dežulović.

***

Goran Vojnović rođen je 1980. u Ljubljani Filmski je i televizijski redatelj i scenarist. Režirao je tri kratka filma (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak), a sa Markom Šantićem napisao je scenarij za film "Sretan put Nedime" koji je osvojio nagradu Srce Sarajeva i bio nominiran za nagradu Europske filmske akademije.

Kao filmski publicist piše u brojnim filmskim časopisima i novinama «Dnevnik», a kolumne objavljuje na književnoj web stranici www.airbeletrina.si i u studentskom časopisu «Element».

1998. godine je u samizdatu objavio pjesničku zbirku "Lep je ta svet".

"Čefuri raus!" njegov su prozni prvijenac za koji je dobio nagradu «Prešernovog sklada» 2009. godine.

Goran Vojnović, rođen 1980. u Ljubljani, redatelj je i scenarist, autor više kratkih filmova i dugometražnog filma "Piran – Pirano". U regiji je poznat kao autor romana "Čefuri raus!" (2008.), koji je u Sloveniji privukao pozornost čitatelja, kritičara i policije, 2009. osvojio nagradu Prešernove zaklade i nagradu Kresnik te doživio i vrlo uspješnu kazališnu adaptaciju. U pripremi je i njegova filmska verzija. Krajem 2011. izašao je Vojnovićev drugi roman "Jugoslavija, moja domovina", čija je prva naklada rasprodana u svega nekoliko dana.

Goran Vojnović kolumnist je slovenskog časopisa Dnevnik, a izbor svojih kolumni objavio je u knjizi "Kada Džimi Ču sretne Fidela Kastra" (2010.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –