Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goran Vojnović

Jugoslavija, moja domovina

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Anita Peti-Stantić, Jagna Pogačnik
  • 07/2013.
  • 288 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532665024
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Vladan je odrastao u Ljubljani uvjeren da mu je otac, bivši oficir JNA, umro početkom rata. Jedino čega se s nostalgijom sjeća jest odrastanje u Puli jer otkako su se doseli u Fužine, majka i Vladan postali su stranci. Kada otkrije da mu je otac general srpske vojske optužen za teške ratne zločine, Vladanu ne preostaje drugo nego da krene u potragu.


"Jugoslavija, moja domovina"
snažna je priča o propasti jednog svijeta, o sudbinama, o osamljenosti, o borbama s duhovima prošlosti. Goran Vojnović ponovno je pokazao zašto je danas najcjenjeniji mlađi slovenski pisac. Njegovi moćni likovi, prepuni ljubavi i oporosti, u romanu prožetom humorom propituju sva bitna pitanja postjugoslavenske tranzicije.


"Jugoslavija, moja domovina" ne ostavlja ravnodušnim nikoga tko se sjeća države od Vardara pa do Triglava, a novim generacijama bez dodvoravanja donosi veliku priču o zemlji koja je nestala s političke karte.


***

"Jugoslavija, moja domovina" jest jedan od onih romana s ovih, regionalnih prostora u kojem se uspostavlja novi pogled na “rat očeva” i koji prije svega inzistira na demistifikaciji istine, ma kako ona neugodna bila.
Jutarnji list


Vojnović je nedvojbeno sazrio i izoštrio sposobnost za prividnu jednostavnost, ali zapravo suptilno i s velikim smislom za kompoziciju (…), povlačenjem istovremeno autobiografske, nacionalne i povijesne niti kombinira šarenu paletu zapanjujućeg, a možda i jedinog ili barem učinkovitog načina za rješavanje teme jugoslavenskih ratova. Air beletrina


To je odličan i jezično šaren roman koji se odupire brisanju i potiskivanju povijesnih sjećanja u posttranzicijskome vječnom sada.
Delo


Vojnović je ovom knjigom definitivno dokazao da je izrastao u velikog pisca koji odlično barata medijumom i koji književno-odgovorno pristupa velikoj temi koja će još dugo mučiti sve nas koji smo zatvoreni u mračnom krugu zloči¬na.
Vladimir Arsenić


***


Goran Vojnović slovenski je pisac, pjesnik, scenarist i filmski redatelj hrvatskog podrijetla rođen 1980. u Ljubljani. Studirao je na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Prvu zbirku poezije "Lep je ta svet" objavljuje 1998., a 2008. godine roman "Čefuri raus!" koji je započeo kao nedovršeni scenarij. Roman, nagrađen nagradom Prešern i nagradom Kresnik 2009., opisuje život mlade useljeničke populacije u Ljubljani, svakodnevne probleme i kulturne razlike između lokalnog stanovništva i doseljenika s područja bivše Jugoslavije. Kratki film iz 2006. "Sretan put, Nedime" za koji je Vojnović napisao scenarij osvaja nagradu za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu. Zbirku novinskih tekstova "Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra" objavljuje 2010., a 2011. godine roman "Jugoslavija, moja domovina" nagrađen nagradom Kresnik.

Goran Vojnović, rođen 1980. u Ljubljani, redatelj je i scenarist, autor više kratkih filmova i dugometražnog filma "Piran – Pirano". U regiji je poznat kao autor romana "Čefuri raus!" (2008.), koji je u Sloveniji privukao pozornost čitatelja, kritičara i policije, 2009. osvojio nagradu Prešernove zaklade i nagradu Kresnik te doživio i vrlo uspješnu kazališnu adaptaciju. U pripremi je i njegova filmska verzija. Krajem 2011. izašao je Vojnovićev drugi roman "Jugoslavija, moja domovina", čija je prva naklada rasprodana u svega nekoliko dana.

Goran Vojnović kolumnist je slovenskog časopisa Dnevnik, a izbor svojih kolumni objavio je u knjizi "Kada Džimi Ču sretne Fidela Kastra" (2010.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Jugoslavija, moja domovina –

– Tribina Razotkrivanje: Goran Vojnović –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –