Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Răzvan Rădulescu

Život i djelo Ilije Cazanea

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Ivana Olujić, Luca-Ioan Frana
  • 10/2014.
  • 248 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533037769
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ilie Cazane običan je mali čovjek, koji se zbog svoga dara da uzgoji goleme rajčice nađe pod istragom rumunjske tajne policije Securitatee. Njegova konfrontacija s režimom ima očekivan, tipičan ishod – jednoga dana "slučajno" ga pregazi kamion.

Njegovu "epsku" povijest nastavlja njegov sin, također Ilie Cazane, postajući protagonist priče u kojoj je započeo kao sporedni lik. Njegova je uloga da "oživi" lik svoga oca, skicirajući pritom portret Rumunjske u 1960-ima – države koja počiva na naivnosti svojih građana, na uzaludnim nadama, na ljudima koje je stvorio politički sistem i koji su ujedno žrtve toga sistema.

Pukovnik Vasile Chiriţă, isljednik koji je ispitivao Iliju Cazanea oca, vrlo je važan lik u romanu – poseban u rumunjskoj književnosti po načinu na koji se razvija kako napreduje priča. Na početku priče on je savršeni predstavnik sistema, sa "blistavom" budućnošću pred sobom, no s vremenom počinje propitivati ono u što je dotad slijepo vjerovao – već od prvog susreta s Cazaneom starijim i njegovim divovskim rajčicama. Njegova se ideološka orijentacija postupno mijenja i on se okreće misticizmu (na spiritističkoj seansi priziva duh Karla Marxa) između ostalog opterećen krivnjom što je Ilie Cazane mlađi zbog njega ostao bez oca.

Čitatelji će zahvaljujući toj novoj dimenziji Vasileove ličnosti upoznati novog čovjeka, izvan političkog sistema, kojeg zanimaju samo temeljna pitanja ljudske egzistencije.

 

**

Roman Život i djelo Ilije Cazanea nadilazi političke dimenzije te predstavlja suptilnu meditaciju o ljudskoj sudbini, uz ironični komentar zbivanja u Rumunjskoj toga vremena, gdje se naročito ističe ingeniozno smišljena epizoda o odnosu koji se razvija između sina žrtve i kćeri mučitelja.

Daniel Cristea-Enache

 

Rǎdulescu u ovom romanu vješto koristi povijesni diskurs kako bi ispričao priču o tragičnoj ljudskoj sudbini.

Ovidiu ŞimoncaKnjiga koja je majstorski vješto kontrolirana i izuzetno spretno izbalansirana suptilnim humorom, slojevita i ispunjena dubokim značenjem.

Bogdan Suceavă***

Rumunjski pisac Rǎzvan Rǎdulescu rođen je 1969. u Bukureštu. Diplomirao je filologiju na bukureštanskom Filozofskom fakultetu i opernu režiju na Glazbenoj akademiji. Svoj je književni debi ostvario kao jedan od autora u antologiji "Obiteljski portret" (1995.). Njegov je roman "Život i djelo Ilije Cazanea" (1997.) osvojio nagradu Društva rumunjskih pisaca, a roman "Teodozije" Mali nagradu EU za književnost 2011. godine.

Rǎdulescu je i jedan od najuglednijih rumunjskih filmskih scenarista – kao predvodnik i ključni scenarist tzv. Postrevolucionarne rumunjske kinematografije ili rumunjskog novog vala surađivao je s uglednim rumunjskim filmskim redateljima kao što su Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Alexandru Baciu, Radu Muntean, Constantin Popescu – te pripada najuspješnijoj generaciji rumunjskih filmskih autora čiji su filmovi obilježili posljednje desetljeće na međunarodnoj filmskoj sceni (Smrt gospodina Lazarescua, Prije svega Felicia, Roba i lova itd.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –