Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Răzvan Rădulescu

Teodozije Mali

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Adrian Oproiu, Ana Brnardić
  • 06/2015.
  • 424 str., meki uvez
  • ISBN 9789533047331
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Rădulescuov roman autentično je svjedočanstvo jedne raskošne mašte, ali i dokaz tomu da i najneobičnije fikcionalne konstrukcije teško nadmašuju surovost stvarnosti iz koje su na ovaj ili onaj način ponikle. Smješten u bajkovit, iz vremenskoga i prostornog kontinuuma izmješten svijet koji geografiju današnje Rumunjske miješa s fantastičnim zemljopisom neobičnih kraljevstava – poput onih zelenih i plavih mrava – "Teodozije Mali" predstavlja groteskom i apsurdom te finim humorom iscrtanu parabolu političkog života suvremene države: grubu borbu za moć vođenu preko leđa tihe većine.

U tome mu pomaže galerija briljantno osmišljenih, urnebesnih antropomorfnih i zoomorfnih likova koji – često na hiperboličan, bajkama svojstven način – utjelovljuju različite funkcije iz javnog života. Osim samoga Teodozija, prijestolonasljednika za čiju se sigurnost brine opunomoćeni tutor Mačkopas Gavril, tu su i svojevrsni dvorjani Utvara Otilia, Sova Kaliopi i Minotaur Samoil kao i uzurpatori Soma Protektor i Otto iz Ottoburga, a nad svima bdije misteriozno božanstvo oscilirajućih moći: strašni zmaj Veliki Monstrumić.

Rădulescuov prijemčiv stil i scenaristički vješto vođenje priče čine ovaj roman jednim od najboljih romana objavljenih u Rumunjskoj nakon 1990.
 
Teodozije Mali bez sumnje predstavlja rumunjsku proznu knjigu godine, te jedan od vrhunaca rumunjske književnosti nakon 1989. Također, riječ je o izvrsnom izvoznom proizvodu. Bianca Burţa-Cernat, Observator cultural

***

Rӑzvan Rӑdulescu (Bukurešt, 1969.) diplomirao je filologiju na Filozofskome fakultetu i opernu režiju na Glazbenoj akademiji u Bukureštu. Jedan je od najuspješnijih rumunjskih scenarista, predstavnik tzv. postrevolucionarne rumunjske kinematografije čiji su naslovi obilježili međunarodnu filmsku scenu posljednjih desetak godina poput Smrt gospodina Lazarescua; 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana te pobjednika Berlinalea iz 2013., Pozicija djeteta.

Rădulescu je književni debi ostvario kao jedan od autora u antologiji "Obiteljski portret" (1995.). Za "Život i djelo Ilije Cazanea" iz 1997. godine dobio je nagradu Društva rumunjskih pisaca za najbolji debitantski roman. "Teodozije Mali", drugi Rӑdalescuov roman, dobitnik je nagrade Europske Unije za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –