Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mauro Covacich

Po Trstu zbrda-zdola : Petnaest šetnji gradom vjetra

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Tatjana Peruško, Sanja Roić
  • 12/2014.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789532861136
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Za Maura Covacicha Trst je "grad vjetra", odnosno bure koja nekoliko puta na godinu opustoši grad, zaledi ulice i gatove, odnese krovove i polomi drveće, no blagotvorno djelovanje bure na zdravlje i karakter Tršćana nije sporno.

Uz austro-ugarski Trst ili grad književnih kavana, oduvijek je postojao i onaj drugi, "podatan, opušten, pikarski grad koji pomalo podsjeća na karaoke".

Prema motivima iz ove knjige Francesco Conversano i Nene Grignaffini snimili su film "Il mare in una stanza" (More u sobi).


***

Mauro Covacich rođen je 1965. u Trstu. U svojoj prvoj knjizi, "Storia dipazzi e di normali" (1993), zabilježio je iskustvo rada u ustanovi za mentalno oboljele u Pordenoneu. Iz suradnje s talijanskim dnevnim novinama i časopisima proizići će zbirka novinskih reportaža "La poetica dell'Unabomber" (1999), a zanimanje za suvremenu umjetnost urodit će uvodom u suvremenu umjetnost "L'arte contemporanea spiegata a tuo marito" (2011).

Covacichev prozni opus sastoji se od dvije pripovjedne zbirke: "Ano-malie" (1998) i nedavno objavljene "La sposa" (2014) te niza romana: "Colpo di lama" (1995), "Mal d'autobus" (1997), "L'amore contro" (2001), "A perdifiato" (2003), "Fiona" (2005), "Prima di sparire" (2008), "A nome tuo" (2011) i "L'esperimento" (2013). U nekima od njih pojavljuju se isti likovi, tvoreći svojevrsnu pentalogiju koja uključuje i roman "Viperdono" (2009), objavljen pod pseudonimom Angela del Fabbro (talijanska inačica autorova izvorno hrvatskog prezimena). 

 

Osobito sklon preispitivanju identiteta, istine i normalnosti, Covacich se u prozi, kao i u esejistici, bavi problemima globaliziranog neokapitalističkog svijeta kao što su terorizam, spektakularizacija privatnog i društvenog života, ekološka problematika, kriza tradicionalnih vrijednosti poput braka i roditeljstva - u koje onda upisuje brojne autobiografske motive: maraton, pisanje, interes za suvremenu umjetnost i drugo. Autor je videoinstalacije "L'umiliazione delle stelle" (2010).

Vodič po rodnom gradu pod naslovom "Trieste sotto-sopra. Quindici passeggiate nella citta del vento" objavila je 2006. talijanska Laterza.

Mauro Covacich rođen je 1965. godine u Trstu. Živi i radi u Pordenoneu. Kao novinar i reporter surađuje s uglednim dnevnim listovima i tjednicima Corriere della Sera, Panorama, Diario della Settimana i Il Gazzettino. Do danas je objavio šest romana kao i nekoliko zbirki priča (uključujući Anomalije, 1998.) i eseja. Covacich je najpoznatiji po svojoj pentalogiji “Poniženje zvijezda”, sastavljenoj od četiri romana i jedne video instalacije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –