Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
George R. R Martin

Vitez sedam kraljevina : Odnosno, pustolovine Ser Duncana Visokog i njegova štitonoše Egga

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Vladimir Cvetković Sever
  • 01/2015.
  • 288 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533168036
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Mladi Dunk bio je tek ulični deran kad ga je stari vitez Arlan od Penidrva uzeo za štitonošu iz Buvljaka u Kraljevu Grudobranu. Sada je Ser Arlan umro, a Dunku su ostali njegovi konji, njegov oklop i njegov mač. Dunk ima priliku od štitonoše bez oca, majke i doma prerasti u istinskog viteza: nadjenuti sebi ime Ser Duncan Visoki. Napokon, vrlo je visok. A na livadi Pepelgaza održava se turnir – turnir koji mu može donijeti bogatstvo i slavu.

Sedam Kraljevina uživa u miru pod vladavinom kraljevske kuće Targaryen, sigurne u brojnosti svoje loze, iako su njezini zmajevi izumrli još dok je Ser Arlan bio dijete. U Pepelgazu će se Dunk suočiti s kako najboljim, tako i najgorim izdancima te zmajske krvi – i steći štitonošu s kojim će početi stvarati prijelomna poglavlja povijesti Zapadnih Zemalja…

George R. R. Martin je u pripovijetkama o Dunku i Eggu ispisao neke od najboljih stranica svoje proze, dobro poznate čitateljima još davno prije nego što je serijalom "Pjesma Leda i Vatre" – predloškom popularne HBO-ove serije "Igra prijestolja" – stekao svjetsku slavu.

Smještene stotinjak godina prije početka ondje opisanih burnih zbivanja, pustolovine Dunka i Egga koje donosi knjiga "Vitez Sedam Kraljevina" dirljive su i uzbudljive pripovijesti, suptilne i intrigantne, istodobno intimne i epske. One pružaju sjajan uvod u Martinovo ostvarenje onima koji ga tek trebaju upoznati, kao i obilje novih uvida u svijet Leda i Vatre onima koji u njemu već uživaju.

***

George Raymond Richard Martin (Bayonne, New Jersey, 20. rujna 1948.) je jedan od najpopularnijih pisaca fantasyja današnjice. Najpoznatiji je po svojoj zbirci "Pjesma leda i vatre". Martin je dugo pronalazio svoj stil pisanja pišući uglavnom kraća djela SF i fantasy tematike i baveći se novinarstvom ali i djela usko vezana uz politiku i njeno uklapanje u svijet fikcije. Ipak, odlučuje se okušati u Hollywoodu. Aktivno sudjeluje u stvaranju ciklusa "Wild Cards", a po njegovoj priči "Nightflyers" 1987. napravljen je istoimeni film. Ne zanemaruje ni rad na prozi te 1988. osvaja Bram Stoker Award za priču "The Pear-Shaped Man", a 1989. World Fantasy Award za djelo "The Skin Trade".

Nakon deset godina provedenih u Hollywoodu, vratio se prozi i 1991. započeo pisati ciklus "Song of Ice and Fire" - "Pjesma leda i vatre" koji mu je donio popularnost kod čitatelja fantasyja diljem svijeta. Inspiriran srednjovjekovljem, posebno Ratom Ruža i povijesnim romanom Sir Waltera Scotta "Ivanhoe", Martin gradi do sada neviđen svijet mašte smještajući radnju u Sedam Kraljevina Westerosa. Četvrti dio sage, "Gozba vrana", osvojio je Quill Award te nominaciju za British Fantasy Award.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –