Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Luka Mavretić

Igra kameleona

  • Nakladnik: Algoritam
  • 02/2015.
  • 76 str., meki uvez
  • ISBN 9789533168371
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Rukopis zbirke "Igra kameleona", već nagrađivanog pjesnika Luke Mavretića, za koji je nagrađen i nagradom Na vrh jezika za godinu 2012., sastoji se od 50-ak pjesama.

Mavretićeva poetika i autohtonost nastaju u kombinaciji nekoliko postupaka. Svaki stih počinje crticom između koje i stiha -nema razmaka. Budući da su mu stihovi uglavnom kratki, odabir crtice kao startupa radi na pojačanju i stakatiranju, sjeckanju ritma. Uslijed toga je ritam Mavretićeve poezije razmjerno brz, a izraz kondenziran. Posebnoj ritmici pridonose i igre riječima, njihovo fuzioniranje i ritmičko kontrapunktiranje, novo kovanje od starih materijala (prahposteljina, miligodina, kamenkeramika, orgazamfon), koje kontekst potvrđuje kao vrlo uspjele. Frekventno je i rastavljanje riječi iz kojih tada sinu nova značenja, poput amblematične temper-a-nature.

Tematski se Mavretić uglavnom bavi svojevrsnom inačicom ljubavne poezije, i to one koja govori o mladoj ljubavi, o zaljubljenosti i kameleonskoj interakciji ljubavnika. Drugi dio zbirke uglavnom čine pjesme koje skiciraju životne situacije mladog čovjeka, podstanarstvo, studiranje… Vedrina, danas rijetka gošća u poeziji, i zaigranost dominiraju pjesmama. Zatvaranja su, obično u refleksivnijim pjesmama, apsurdistička i otvorena ili pak, sasvim oprečna: duhovitom dosjetkom se pjesme jače zatvaraju.

Iznimna kultiviranost i zrelost rukopisa pokazuju i otkrivaju Luku Mavretića kao pjesnika (i autora općenito) s kojim ćemo se sasvim sigurno još sretati.

Luka Mavretić rođen je u Karlovcu 1991. godine. Pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu završava preddiplomski i diplomski studij Dramaturgije. Poeziju objavljuje u književnim časopisima (Zarez, Književna republika, Quorum i Poezija), a za svoje pjesme, scenarije i projekte dobiva priznanja Zdravko Pucak za mlade pjesnike, Na vrh jezika, poticaj za književno stvaralaštvo Ministarstva kulture, scenarističku stipendiju Branko Bauer Društva hrvatskih filmskih redatelja, potpore Ministarstva kulture Italije, RE-ACT fonda i nagradu HBO Europe pri Zagreb Dox Pro programu.

Član je Hrvatskog društva pisaca i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela. Živi kao pjesnik, a radi kao copywriter, scenarist i filmski redatelj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –