Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Pilić

Splitting : Kako sam tražio Srbe po gradu

  • Nakladnik: Durieux
  • 08/2014.
  • 336 str., meki uvez
  • ISBN 9789531884051
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U romanu "Splitting", zlokobno višeznačnog podnaslova "Kako sam tražio Srbe po gradu" (koji bi u drugoj kulturi, recimo češkoj, mogao biti naslov kakve hašekovske humoreske), čitav se jedan svijet dobrih susjeda, prijatelja i školskih drugova dijeli, puca po šavovima i urušava.

Utemeljena na iskustvu mladosti koja tek dozrijeva pod socijalističkim zgradurinama Splita kroz igru baluna, prva pijanstva, sitne krađe, markiranje nastave i smušeni, neobavezni seks, splitske djece koja odjednom, još u svojim zelenim godinama, doznaju kako "nismo svi isti", ova proza precizno dočarava i demistificira vrijeme u kojem je dalmatinska metropola potresno i zauvijek mijenjala svoje lice.


***

Damir Pilić rođen je 1969. u Šibeniku. Magistrirao psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i diplomirao novinarstvo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Kao samostalan autor objavio psihološku monografiju Samoubojstva: oproštajna pisma (Marjan express, 1998.) i roman Đavo prvo pojede svoju majku (Dalmagrad, 2001.), za koji je dobio treću nagradu na »Arkzinovom« natječaju za najbolje prozno djelo s područja bivše Jugoslavije. U koautorstvu s dr. Draženom Lalićem objavio socio-psihološku studiju o mladim splitskim delinkventima Na mladima svijet zastaje (Jesenski i Turk, 2001.), te monografiju Torcida: pogled iznutra (Profil, 2011.), a u koautorstvu s Edom Vujević književno-znanstvenu studiju Dedal na iglama o splitskim apstinentima, bivšim ovisnicima o heroinu (Naklada Bošković, 2005.). Priče objavljivao u književnim časopisima Godine i Nova Istra te u Arkzinu i Slobodnoj Dalmaciji. Od 1994. do 2001. radi kao reporter Feral Tribunea, a od 2001. kao reporter i politički komentator Slobodne Dalmacije. Živi u Splitu.

Damir Pilić rođen je 1969. u Šibeniku. U Zagrebu magistrirao psihologiju i diplomirao novinarstvo. Objavio znanstvenu monografiju "Samoubojstva: oproštajna pisma" (1998), romane "Đavo prvo pojede svoju majku" (2001) i "Splitting: Kako sam tražio Srbe po gradu" (2014) te publicističku studiju "Marx nije mrtav" (2016). U koautorstvu s Draženom Lalićem objavio knjigu o mladim splitskim delinkventima "Na mladima svijet zastaje" (2001) i monografiju "Torcida: pogled iznutra" (2011), a s Edom Vujević studiju o bivšim heroinskim ovisnicima "Dedal na iglama" (2005).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –