Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Leonard Cohen

Lijek za ljubav : Izbor iz poezije 1956.-2006.

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Damir Šodan, Maja Tančik
  • 11/2015.
  • 608 str., meki uvez
  • ISBN 9789532861181
  • Cijena: 199.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Lijek za ljubav (Izbor iz poezije 1956–2006)", prvi hrvatski odabir iz poezije legendarnog kanadskog kantautora, pjesnika, romanopisca i zen redovnika Leonarda Cohena (1934), po mnogo čemu bi trebao biti posebno, pa i jubilarno izdanje. Naime, prošle godine Cohen je navršio 80-i rođendan, a ujedno je i obilježio gotovo šest desetljeća stvaralačkog rada, i to kao umjetnik koji je ostavio neiskorjenjiv trag u srednjoj struji globalne kulture, čiji je utjecaj na najnovije naraštaje ljubitelja glazbe i lijepe riječi danas možda i veći nego ikada ranije.

O tome najbolje svjedoče njegova rasprodana svjetska turneja 2008–2013. u sklopu koje ga je vidjelo preko četiri milijuna ljudi, svečano uvođenje u Rock’n’Roll Hall of Fame (2008), a da i ne spominjemo gotovo neprilično velik broj izvođenja njegove ikonske pjesme “Hallelujah” na izborima za najtalente diljem planeta; što je samo po sebi u nekoj mjeri bizarna činjenica koju je Cohen na sebi svojstveno skrušen i duhovit način popratio riječima: “Valjalo bi na neko vrijeme uvesti moratorij na njeno izvođenje”!

Ovaj izbor iz Cohenove lirike, naslovljen jednom od njegovih najslavnijih i tematski najemblematičnijih pjesama "Lijek za ljubav", prati Cohena kao pjesnika još od montrealskih dana, to jest od daleke 1956., kada se, kao netom završeni student Sveučilišta McGill i dečko iz dobre kuće sklon boemskom životu, po prvi put poprilično umješno okušao u javnom stihovanju (navodno da bi pridobio što veću naklonost ljepšeg spola, u čemu je, uzgred, poslije desetljećima bio izuzetno uspješan), pa sve do ne tako davne 2006., kada je poklonike svoga opusa ugodno iznenadio svojom novom, mudrom, duhovitom i čitkom pjesničkom zbirkom "Knjiga čežnje".

Izbor & prepjev Damir Šodan; prepjev "Knjige milosrđa" Maja Tančik; bilješke Tomislav Šakić.

Leonard Cohen (rođen 21. 9. 1934. u Montrealu - umro 10. studenog 2016. u Los Angelesu), kanadski pjesnik, kantautor i romanopisac. Diplomirao je na McGill University u rodnom gradu, živio u Londonu, na grčkom otoku Hidri, u New Yorku, Nashvilleu i Los Angelesu, a od 1994. do 1999. u zen-budističkom samostanu na Mt. Baldyju iznad L.A.-a, gdje je bio zaređen pod imenom Jikan (“Tihi”).

Njegova pjesnička karijera počela je ranih 1950-ih, kada je uz svoje mentore – danas klasike kanadske poezije – Louisa Dudeka, Irvinga Laytona i F. R. Scotta bio dio tzv. montrealske pjesničke škole koja je označila početak moderne kanadske poezije. No Cohena je put odveo u sasvim drugom smjeru te 1967. za Columbiju snima prvu ploču. Prvu koncertnu turneju odradio je 1970. godine i kontinuirano nastupao do 1993; 2008–13. održao je jednu od najhvaljenijih turneja u povijesti popularne glazbe koja mu je konačno donijela svjetsku slavu i komercijalan uspjeh.

Godine 2010. dobio je Grammyja za životno djelo, a 2011. književnu nagradu Príncipe de Asturias.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –