Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Šporer

Uvod u povijest knjige : Temelji pristupa

  • Nakladnik: Leykam international
  • 10/2015.
  • 392 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400303
  • Cijena: 198.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga donosi uvod u tip istraživanja koji se u humanističkim znanostima afirmira i razvija u posljednjih tridesetak godina. Radi se o pristupu koji se u Francuskoj označava nazivom "histoire du livre", a u angloameričkim sredinama "History of the Book", ili jednostavnije "Book History". Taj pristup karakterizira izrazito povezivanje različitih društveno-humanističkih disciplina poput povijesti, povijesti književnosti, sociologije, antropologije.

Glavni fokus razmatranja tiče se knjige, osobito knjige nakon pojave tiska, ali za razliku od uobičajenih i tradicionalnih formi povijesti knjige koje su se najčešće specijalistički bavile razvojem knjige kao predmeta i medija, ovdje se veći naglasak stavlja na odnos knjige i društva ili utjecaj knjige na procese u zapadnim kulturama, osobito u razdoblju nakon pojave tiska u XV. st.

U skladu s tim takva povijest ima određena tematska područja (poput povijesti autorstva, povijesti čitanja, povijesti pojedinih izdanja ili načina uređivanja) kojima se prilazi iz različitih kutova pojedinih disciplina. Knjiga bi tako ponudila prikaz historijata pristupa (koji nastaje pod utjecajem francuske historiografije XX. st.), a jednako tako bi poslužila i kao pregled osnovnih problemskih područja proučavanja. 

David Šporer rođen je u Rijeci 1973. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao filozofiju i komparativnu književnost. Magistrirao je 2003., a doktorirao 2006. godine, i predaje na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Sudjelovao je u izradi priručnika skupine autora "Lektira na dlanu: I i II" (Sysprint, 2000-02.) i objavio knjige „Novi historizam: poetika kulture i ideologija drame“ (AGM, 2005.), „Poetika renesansne kulture: novi historizam (zbornik)“ (Disput, 2007.), „Status autora. Od pojave tiska do nastanka autorskih prava“ (AGM, 2010.) te „Uvod u povijest knjige. Temelji pristupa” (Leykam International, 2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –