Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Šporer

Status autora : Od pojave tiska do nastanka autorskih prava

  • Nakladnik: AGM
  • 12/2010.
  • 224 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531743860
  • Cijena: 140.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga se bavi temom autorstva iz perspektive koja se nametnula posljednjih dvadesetak godina, a koja nastoji zaobići dva prevladavajuća načina u bavljenju autorstvom u prethodnih stotinjak godina. Ta dva temeljna načina analize i upotrebe kategorije autora od kraja XIX. st. mogu se na najopćenitijoj razini sažeti kao, pojednostavljeno rečeno, filološki i filozofski.

U svom znanstvenom radu Šporer i inače istražuje povijest autorstva, knjige i tiskarstva uopće s posebnim naglaskom na mijene koje su dovele do tadašnjeg shvaćanja i položaja književnosti i književnih autora. Utoliko je i ova njegova knjiga s jedne strane akribična i čvrsto utemeljena u povijesti književnosti, a s druge je pak strane pisana jednostavnim, preciznim i komunikativnim idiomom.

David Šporer rođen je u Rijeci 1973. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao filozofiju i komparativnu književnost. Magistrirao je 2003., a doktorirao 2006. godine, i predaje na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Sudjelovao je u izradi priručnika skupine autora "Lektira na dlanu: I i II" (Sysprint, 2000-02.) i objavio knjige „Novi historizam: poetika kulture i ideologija drame“ (AGM, 2005.), „Poetika renesansne kulture: novi historizam (zbornik)“ (Disput, 2007.), „Status autora. Od pojave tiska do nastanka autorskih prava“ (AGM, 2010.) te „Uvod u povijest knjige. Temelji pristupa” (Leykam International, 2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –