Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marija Sentić

Kronologija Republike Hrvatske

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 11/2015.
  • 1216 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530619340
  • Cijena: 50.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Kronologija Republike Hrvatske" (1990. – 1998.) daje pregled događaja u najnovijem razdoblju hrvatske povijesti, odnosno u razdoblju uspostave Republike Hrvatske i Domovinskoga rata. Autorica Marija Sentić tijekom njezine izrade u velikoj je mjeri koristila tisak, literaturu i rijetko objavljene izvore, čime je budućim istraživačima, ali i svima koje ovo razdoblje zanima, izuzetno olakšala posao. Ova knjiga je dosad najsveobuhvatnija kronologija suvremene hrvatske povijesti.


"Kronologija Republike Hrvatske" od 1990. (s kraćim uvodom od 1980. godine – smrti predsjednika SFRJ i SKJ Josipa Broza Tita) do 15. siječnja 1998. - do potpune integracije okupiranoga hrvatskog područja u Republiku Hrvatsku, kronološki je pregled političkih, vojnih, gospodarskih, kulturnih i društvenih zbivanja, od onih najvažnijih, do onih koji se prostorno i vremenski očituju kao detalji. 

Kronologija prati događaje u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji (neposredno vezane uz Republiku Hrvatsku, napose i uz BiH) koji se odnose na politiku (politički sustav, ustrojstvo države, Vladu RH, Hrvatski sabor, predsjednika RH, političke stranke), nacionalne manjine, sindikat, policiju SUP – MUP, vojsku (formiranje Hrvatske vojske), razvoj demokracije, zbivanja u gospodarstvu, prosvjeti i kulturi, crkvi, tisku... 

Nešto više pažnje pridano je događajima vezanim uz stvaranje samostalne, suverene i neovisne hrvatske države te se stoga više prati rad predsjednika, Vlade i Sabora RH, napose počeci rada Sabora RH – konstituiranje Sabora RH, kasnije Zastupničkoga i Županijskoga doma Sabora.

"Kronologija" prati događaje vezane uz međunarodnu aktivnost Republike Hrvatske: međunarodno priznanje, diplomacija, međunarodni kontakti, međunarodne mirovne konferencije, međunarodni sporazumi, konvencije, odnos sa zemljama na području bivše Jugoslavije, napose sa BiH itd.

"Kronologija" također prati Domovinski rat i ratne sukobe u Hrvatskoj, od prvih početaka „balvan revolucije” preko rata u Sloveniji do 4. kolovoza 1995., operacije „Oluja” i oslobađanja Knina. Ratni sukobi u BiH prate se samo onoliko koliko se reflektiraju na stanje u Republici Hrvatskoj. Kao posljedice ratnih događanja "Kronologija" prati i teror, izbjeglice, prognanike i humanitarnu pomoć.

Događaji su poredani kronološkim redom i slijedom (od 1990. do kraja 1995. godine iz dana u dan; od kraja 1995. do 15. siječnja 1998. navedeni su događaji isključivo vezani uz integraciju preostalog okupiranog hrvatskoga područja – hrvatskoga Podunavlja – u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, uglavnom prema načelu: događaji vezani uz unutrašnju politiku, vanjsku politiku – međunarodni odnosi RH i Domovinski rat, a u opisu imaju osnovne podatke (što, gdje i kada se dogodilo) uz kratki opis, bez ocjene i komentara.

Terminologija rabljena u ovoj Kronologiji uglavnom je ona koju su srpski pobunjenici službeno rabili u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, bez navodnika ili izraza "takozvana", što je u hrvatskoj historiografiji već riješeno 2003. godine (vidi N. Barić: Srpska pobuna u Hrvatskoj 1990. – 1995. Zagreb, Golden Marketing – Tehnička knjiga, 2005., 13 – 14.). Rabljeni su i pojmovi koje je tijekom rata rabila hrvatska strana, npr. "pobunjeni Srbi", "okupirana hrvatska područja", "područja pod nadzorom srpskih pobunjenika".

"Kronologija" sadrži i četiri kazala: Kazalo osobnih imena, Kazalo zemljopisnih imena, Pojmovno i Kronološko kazalo te Popis literature i Popis kratica.

"Kronologija" je rađena na temelju tiska (dnevnog i tjednog: Glas Slavonije, Osijek; Jutarnji list, Zagreb; Novi list, Rijeka; Slobodna Dalmacija, Split; Večernji list, Zagreb; Vjesnik, Zagreb; Danas, Zagreb; Državnost, Zagreb; Glas Koncila, Zagreb; Globus, Zagreb; Nacional, Zagreb; Velebit, Zagreb) iz vremena kada su se događaji zbivali, te je naknadno dopunjena objavljenom literaturom. Manje su rabljena arhivska vrela.


Knjiga je objavljena u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –