Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tomislav Brlek

Lekcije : Studije o modernoj književnosti

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 11/2015.
  • 264 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530609815
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Tomislava Brleka "Lekcije: Studije o modernoj književnosti" sadržava niz studija u kojima se tekstovi koji pripadaju različitim kulturnim tradicijama, povijesnim razdobljima i diskurzivnim žanrovima kritički tumače unutar perspektive modernosti shvaćene kao poetičke, a ne periodizacijske odrednice, u nastojanju da se opiše dvosmjerna interpretativna putanja koja nastaje povratnom spregom teorijskih uvida i prakse čitanja.

Književno-znanstvena studija Tomislava Brleka važan je doprinos hrvatskom znanstvenom prostoru, kako u svojim sintetičkim i rekapitulativnim elementima, tako i u polemičkim elementima u onom dijelu književno-znanstvene rasprave koja se bavi važnošću nasljeđa strukturalističkih i poststrukturalističkih kritičkih idioma. S obzirom na jasnoću izlaganja te rigoroznost u rekonstrukciji refleksivnih parametara koji oblikuju opuse nekih od najvažnijih mislilaca 20. stoljeća, knjiga može poslužiti i kao svojevrstan uvod u već spomenuto kritičko nasljeđe, osobito koristan za mlađe istraživače.

Osim toga, knjiga pruža i važne intervencije u interpretacijske korpuse pojedinih književnih tekstova te će pridonijeti proučavanju i tih tekstova u okvirima hrvatske znanosti o književnosti.

Tomislav Brlek predaje na Katedri za opću povijest književnosti Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Član je Association Internationale de Littérature Comparée, T.S. Eliot Society, Hrvatskog semiotičkog društva, Društva filmskih kritičara i Društva književnih prevoditelja. S Brunom Kragićem proteklih dvadeset godina uređuje ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu 15 dana. Za Malu knjižnicu Društva hrvatskih književnika priredio je kritičke izbore iz poezije Jure Kaštelana (Sklad urlik, 2019), Bore Pavlovića (Nađenim u nenađeno, 2012), Milivoja Slavičeka (Pjesme s rečenicama, 2022), Antuna Šoljana (Svojeručno – Šoljan, 2013), Ivana Slamniga (Antologija, 2015) i Tonča Petrasova Marovića (Strah od slova, 2014). Autor je knjiga "Lekcije: Studije o modernoj književnosti" (Školska knjiga, 2015) i "Tvrdi tekst: Uvid i nevid moderne hrvatske književnosti" (Fraktura, 2020).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –