Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Muharem Bazdulj

Mali prozor

  • Nakladnik: Fraktura
  • 02/2016.
  • 160 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532666977
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad se nakon godišnjeg odmora na Jadranu zaustavi u Mostaru, mladi fakultetski profesor Muharem u novinama pročita šokantnu vijest. U Sarajevu je ubijen njegov najbolji prijatelj, kontroverzni novinar Denis. Niz potencijalnih ubojica dugačak je – od vehabija i korumpiranih ministara do mafijaša, odnosno svih onih čije je opačine prokazao u svojim tekstovima. Nakon susreta s Denisovom udovicom Muharem se odlučuje na riskantan pothvat. Pod svaku cijenu želi pronaći ubojicu. No kad se udubi u istragu, na svjetlo dana izlaze neočekivane tajne, a njegova odlučnost da prokaže krivca dolazi na ozbiljnu kušnju.

U napetom trileru "Mali prozor" Muharem Bazdulj priča o poratnom tranzicijskom društvu u kojem ubojstvo novinara ne izaziva ništa više od nekoliko prigodnih tekstova. Vješto smišljen zaplet navodi čitatelja da se i sam upusti u potragu za ubojicom na sarajevskim ulicama, postavljajući pitanja na koja je ponekad možda bolje i ne saznati odgovor. Pravi balkanski noir.

Svi sastojci tvrdo kuhanog detektivskog romana, i okrutan zločin, i pokvareni, ravnodušni sustav i cinični,  a sentimentalni junak, tako skladno pristaju bosanskim prilikama i ljudima, čine se tako domaći, autohtoni, zatečeni, dok čitate "Mali prozor", da se upitate zašto nije bilo više ovakvih žanrovskih eksperimenata. Ipak, nije to lako, knjiga poput ove traži pisca poput Muharema Bazdulja, samouvjerenog, okretnog i bistrog, u zrelosti njegovog književnog talenta i znanja. Majstorski napisana priča. — Ante Tomić

Ah, taj iskorak pisaca od kredibiliteta na teren “trivijalnih žanrova”. Nikad ne prođe bez nečijih natuštenih obrva i sumnji kalibra šta će mu sad to, kao onomad sa Pekićem i Besnilom. Uvek me to podseti na onu dečju priču s poentom ala vi, čiko, ne umete da se igrate – kad se ispuca sav šaržer teškaških književnih argumenata, ostaju samo dobre knjige i one koje to naprosto nisu. Ova? Ova je vraški dobra. — Marko Šelić Marčelo 

Omaž klasičnom tvrdokuvanom krimiću ovde se susreće sa književnom erudicijom i žurnalistički sugestivnom atmosferom. Mali prozor je kao pendžer u nedavnu sarajevsku prošlost kojom prolaze kontraverzni biznismeni, ratni zločinci, verski fanatici  i druga tranzicijska flora i fauna, a svi su zajedno upleteni u priču o ljubavi, prijateljstvu i zločinu. Uzbudljiv i slojevit roman koji se ne ispušta iz ruku do poslednje rečenice. — Aleksandar Zograf

Muharem Bazdulj (Travnik, 1977.) pisac je, novinar i prevoditelj. Objavio je petnaestak knjiga proze i esejistike među kojima su zbirke priča "Druga knjiga" (2000.), "Čarolija" (2008.) i "Jeres nominalizma" (2014.) te romane "Sjetva soli" (2010.) i "April na Vlašiću" (2011.). Za "Drugu knjigu" dobio je nagradu Soros fondacije za najbolju knjigu priča u Bosni i Hercegovini. Knjige su mu prevedene na engleski, njemački i poljski, a pojedine priče i eseji na još petnaestak jezika.

Radi kao novinar za beogradski tjednik Vreme te je redoviti kolumnist sarajevskog Oslobođenja i beogradske Politike. Godine 2013. dobio je nagradu Društva novinara BiH za najboljeg novinara u kategoriji tiskanih medija, a 2014. nagradu Stanislav Staša Marinković beogradskog dnevnika Danas za istraživačko novinarstvo i novinarsku hrabrost kao i nagradu Bogdan Tirnanić Udruženja novinara Srbije za najbolji komentar. Također prevodi s engleskog jezika, a između ostalog preveo je knjigu izabranih pjesama Williama Butlera Yeatsa i biografsku knjigu Marka Thompsona o Danilu Kišu "Izvod iz knjige rođenih". Živi u Beogradu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –