Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ahmet Ümit

Ubojstvo sultana

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Enver Ibrahimkadić
  • 05/2016.
  • 600 str., meki uvez
  • ISBN 9789533038919
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Priča se odvija u Istanbulu, a započinje kad profesor povijesti Muštak Serhazin primi telefonski poziv od Nuzhet, žene koja ga je dvadeset godina ranije napustila i otišla živjeti u Chicago. Kad ga ona nakon dva desetljeća nejavljanja ležerno pozove na večeru, kao da su stvari među njima posve normalne, Muštak doživi snažan emocionalni stres.

Muštak pati od rijetkog poremećaja, gubitka kratkotrajnog pamćenja – kad iskusi snažno uzbuđenje događa mu se da na nekoliko sati izgubi pojam o vlastitom identitetu i o onome što je radio ili gdje je bio. Nakon telefonskog poziva Muštak gubi svijest, a kad ponovno dođe k sebi ustanovi da se nalazi ispred Nuzhetinog stana. Vrata su otvorena i on ulazi i zatječe Nuzhetin leš. Nuzhet je ubijena otvaračem za pisma na čijoj je dršci tugra sultana Mehmeda Osvajača.

Kao povjesničar s krhkim i kompleksnim psihološkim ustrojem Muštak Serhazin je fascinantan i kao istraživač i kao narator. S referencama na Freudov esej “Dostojevski i ocoubojstvo” i na Tolstojevu Kreutzerovu sonatu te na tursku povijest – osobito razdoblje vladavine Mehmeda Osvajača, koji je donio Dekret o bratoubojstvu – Ümitov roman istražuje koncept ubojstva kao metafore. Glavna tema romana nije toliko identitet ubojice, koliko povijesni i psihološki pritisci koji ljude navode da postanu ubojice.

Socijalni, povijesni i psihološki aspekti čine ovaj roman "Ubojstvo sultana" višeslojnim, a jedno od zanimljivih pitanja s kojim se čitatelj suočava je sljedeće: Je li povijest sačinjena od događaja u prošlosti ili od tumačenja koja tim događajima pridaju povjesničari?

Ahmet Ümit, (1960. Gaziantep) istaknuti je turski pisac koji je slavu stekao pisanjem kriminalističkih romana. Na Studiju javne uprave na Sveučilištu Marmara diplomirao je 1993. Studirao je politologiju na Akademiji za društvene znanosti u Moskvi (1985.–1986.). Piše poeziju, kratke priče, novele, romane, knjige za djecu i strip-romane. Njegova prva knjiga bila je zbirka poezije "Sokağın Zulası" (1989.). Nakon toga objavio je prvu zbirku novela "Çıplak Ayaklıydı Gece" (1992.), a slijedile su je zbirke detektivskih novela te knjige za djecu i mlade. Prvi mu se roman "Magla i noć" (1996.) smatra remek-djelom kriminalističke književnosti. Nakon tog romana objavljeni su mu brojni naslovi od kojih su najpoznatiji "Kar Kokusu" (1998.), "Patasana" (2000.), "Kukla" (2002.), "Rapsodija o Bejogluu" (2003.), "Bab-ı Esrar" (2008.) i "Memento za Istanbul" (2010.). Okušao se i u stripu te je u suradnji s Ismailom Gülgeçem objavio nekoliko strip-romana s inspektorom Nevzatom u glavnoj ulozi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –