Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ahmet Ümit

Memento za Istanbul

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Maja Tutavac
  • 11/2013.
  • 490 str., meki uvez
  • ISBN 9789532590692
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Krimi pustolovina koja se proteže od Bizantiona do Istanbula...

Na Sarajburnuu, u podnožju spomenika Ataturku, nađeno je tijelo. U šakama mu je antikni novčić... Ali, ovo tijelo nije posljednja žrtva, kao što ni ovaj novčić nije posljednja kovanica... Sedam je žrtava, sedam vladar, sedam kovanica, sedam drevnih lokacija. I samo jedna istina: tajanstvena povijest ovoga grada.

„S mora smo gledali grad: Nevzat, Demir i ja. Istanbul je obavila magla... More u magli... Naš brod u magli. Vidjeli smo minarete Sulejmanije, kupolu Aje Sofije i tornjeve palače Topkapi. Grad je izgledao kao da nikada nije opljačkan, porušen i isprljan. Priroda je bijelom maglom prekrila sve što mu je poružnjivalo vizuru. Poput sna koji se ukazuje trenutak prije zore... Poput čarobnog oblaka... Poput prizora iz bajke... Poput tek ustanovljenog grada... Poput novog početka... Mlad, lijep, pun nade...

S mora smo gledali Istanbul. Gledali smo lica naših umrlih... Svoju tugu u njihovim očima. Gledali smo naš očaj, jad koji nam raste u rukama, kukavičluk koji klija u našoj krvi... Gledali smo oduzete nam živote... Naše osunčane dane, jutra puna nade, razdragane proljetne večeri... Gledali smo naše izblijedjele uspomene, mrtve snove, srušene nade... Naš grad koji se udaljavao od nas, odnoseći sa sobom naše izblijedjele uspomene, mrtve snove, srušene nade, poput nekog umornog tegljača... Gledali smo sebe, propale s našim gradom...“ 

Ahmet Ümit, (1960. Gaziantep) istaknuti je turski pisac koji je slavu stekao pisanjem kriminalističkih romana. Na Studiju javne uprave na Sveučilištu Marmara diplomirao je 1993. Studirao je politologiju na Akademiji za društvene znanosti u Moskvi (1985.–1986.). Piše poeziju, kratke priče, novele, romane, knjige za djecu i strip-romane. Njegova prva knjiga bila je zbirka poezije "Sokağın Zulası" (1989.). Nakon toga objavio je prvu zbirku novela "Çıplak Ayaklıydı Gece" (1992.), a slijedile su je zbirke detektivskih novela te knjige za djecu i mlade. Prvi mu se roman "Magla i noć" (1996.) smatra remek-djelom kriminalističke književnosti. Nakon tog romana objavljeni su mu brojni naslovi od kojih su najpoznatiji "Kar Kokusu" (1998.), "Patasana" (2000.), "Kukla" (2002.), "Rapsodija o Bejogluu" (2003.), "Bab-ı Esrar" (2008.) i "Memento za Istanbul" (2010.). Okušao se i u stripu te je u suradnji s Ismailom Gülgeçem objavio nekoliko strip-romana s inspektorom Nevzatom u glavnoj ulozi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –